Deontay Wilder

SAD dobile šampiona, Vajlder osvojio titulu

Američki bokser Diontej Vajlder (Deontay Wilder) osvojio je titulu prvaka sveta u teškoj kategoriji u verziji WBC, pošto je rano jutros u Las Vegasu na poene pobedio Kanađanina Bermana Stiverna (Bermane Stiverne). Vajlder je tako zabeležio 33. pobedu u 33 borbe, kao i prvi trijumf na poene u profesionalnoj karijeri. On je postao i prvi američki šampion u teškoj kategoriji još od 2006. godine, a prvi neporaženi šampion još od Ridika Bouva iz 1992. 
Sudije su dodelile pobedu „bronzanom bombarderu“ rezultatom 120:107, 119:108 i 118:109. Verovatno najveće iznenađenje večeri je to što je borba odlučena poenima, pošto su skoro svi novinari i stručnjaci predviđali nokaut u borbi dvojice boksera sa jakim udarcem. 
Vajlder je do sada bio prilično zaštićen u karijeri i često je kritikovan zbog izbora protivnika, pošto se do sada uglavnom borio sa ostarelim borcima, ugojenim bokserima iz lakših kategorija ili polumaterima. Ovaj 29-godišnji Amerikanac nikada do sada nije prošao četvrtu rundu. 
Uprkos svemu tome, danas je bio impresivan. Kontrolisao je tempo, pogađao je metu, nije se zaletao i prilično zrelo je pobedio Stiverna. Nakon proglašenja pobede, Vajlder je skakao po ringu od sreće i vikao u kameru „ko ne zna da boksuje? Ko ne zna da boksuje?“.
Kanađanin je postao WBC šampion nakon što se Vitalij Kličko povukao, a onda je Stivern u borbi za titulu pobedio Krisa Areolu. 
Uprkos šampionskom pojasu, Vajlder se u svetu boksa smatra izazivačem, jer Ukrajinac Vladimir Kličko uživa status šampiona, pošto je vlasnik pojaseva u ostale tri velike verzije, kao i pojasa časopisa Ring, koji se dodeljuje linealnim šampionima. 
-Jako sam uzbuđen, jako se radujem što zvanično vraćam ovaj pojas u Ameriku. Ovo će mnogo značiti za boks. Mislim da sam odgovorio na mnoga pitanja večeras, a spreman sam da odgovorim na još mnoga. Mislili su da ne mogu da izdržim 12 rundi? Da ne mogu da izdržim udarac? Ovo je ništa, mogu ovo stalno da radim – rekao je Vajlder posle meča. 
Iako se sumnjalo zbog amaterskih nokdauna u njegovu bradu, večeras je izdržao nekoliko pravih „bombi“ Stiverna i ostao na nogama. Vajlder je imao skoro filmski razvojni put. Kao mlad je dobio ćerku, koja ima zdravstvenih problema sa kičmom, tako da je morao da napusti fakultet da bi je izdržavao. Radio je kao konobar i u kuhinji restorana, a onda je sa 20 godina počeo da boksuje, da bi posle samo tri godine u tom sportu osvojio bronzanu olimpijsku medalju na Igrama u Pekingu 2008. On je i dalje poslednji Amerikanac sa olimpijskom bokserskom medaljom. 
Vajlder je spremno odgovorio na pitanje kada će biti spreman za Klička. 
-Spreman sam odmah. Neću da budem šampion koji će da sedi i da ne radi ništa celu godinu. Hoću da se borim, sa bilo kim. Želim da vratim uzbuđenja u tešku kategoriju. Ko god da je spreman da se bori, ja sam isto spreman – rekao je Vajlder. 
Za sada se ne zna ko će biti njegov protivnik, pošto je obavezni izazivač Brajant Dženings ugovorio borbu sa Kličkom za april. 

Povezana vest:  WSB DRAFT, Vladan Babić član Kina Dragonsa u WSB ligi