Michael SchumacherTvrdnje eksperata: Mihael Šumaher će ostati invalid do kraja života

Medicinski ekspert Erih Riederer je izjavio da će bivši šampion Formule 1, nemački vozač Mihael Šumaher, ostati invalid do kraja života. Posledica je to nesreće koju je doživeo 29. decembra prošle godine na skijanju, zbog koje je bio u komi do 16. juna ove godine.
Nakon što se Šumacer probudio iz kome, mnogi eksperti su rekli da njegov oporavak neće biti onakav kakav se očekivao. To je nažalost potvrdio i specijalist neurologije Erih Riederer.
-Ostaće invalid do kraja života, biće ovisan o drugim ljudima – jasan je bio Riederer.
On je dodao da je Šumaher doživeo trajna oštećenja te da će biti veliki uspeh ako bude mogao sesti bez tuđe pomoći za tri meseca te upravljati električnim kolicima za šest meseci.
Međutim, rekao je da je Šumaherovo buđenje iz kome veoma pozitivna stvar.
-To je neverovatno pozitivna poruka kada se neko probudi iz kome nakon više od pola godine. To je pozitivno za njega i njegovu porodicu, veoma je važno – dodao je Riederer.
Šumaherov bivši lekar Gari Hartstajn ranije je upozorio da bi Nemac mogao biti u „minimalno svesnom stanju“.
Njegove reči potvrđuju i drugi eksperti te tvrde da jedan od deset pacijenata, koji provedu toliko meseci u komi uspeju da oporave sve ili većinu mentalnih i fizičkih kapaciteta.
Šumaherova menadžerka Sabine Kem je 16. juna objavila saopštenje u kojem je navela da Nemac nije u komi i da je započeo svoj dugotrajni oporavak.
Od tada je Šumaher premešten iz bolnice u Grenobleu u rehabilitacioni centar u Lozani u Švajcarskoj, koji je blizu njegovog porodičnog doma.
Šumaher je nesreću doživeo na skijanju u francuskom ski-resortu Meribel 29. decembra 2013. godine.

Povezana vest:  FORMULA 1, Raikonen uspešno operisan