Logo fifpro

FIFPro: Srpski klubovi ne plaćaju, ne potpisujte za njih

Međunarodni sindikat fudbalskih profesionalaca (FIFPro) upozorio je svoje clanove da ne potpisuju za srpske klubove jer postoji rizik da ne budu plaćeni. FIFPro i srpski Sindikat profesionalnih fudbalera Nezavisnost (SPFN) saopštili su da osam od 16 timova Superlige imaju blokirane račune i zbog toga ne mogu da isplaćuju svoje igrače i zaposlene.
-Mrzimo ovo da radimo, ali naš posao je da štitimo igrače – rekao je generalni sekretar FIFpro Teo van Segelen, a prenosi Rojters.
On je napomenuo da „igrači mesecima nisu dobili platu i da su u ozbiljnim finansijskim problemima“.
-Klubovi su na ivici bankrota. Povrh svega, primio sam šokantne vesti da jedan od klubova uošte ne poštuje prava fudbalera i da čak dopušta huliganima da im prete – rekao je Van Segelen.
Predsednik SPFN Mirko Poledica naglasio je da je stanje alarmantno.
-U Srbiji ima približno samo 500 profesionalnih igrača. ne bismo bili iznenađeni da neki od klubova zatraži da ode u bankrot – rekao je Poledica.
-Zbog toga moramo da pošaljemo poruku svim zemljama i da im preporučimo da inostrani igrači ne dolaze u Srbiju, jer ne postoje garancije da će biti plaćeni – rekao je Poledica.
FIFPro je saopštila da su navijači kragujevackog Radničkog pretili igračima kojima nije bilo dozvoljeno da uđu u svlačionicu, kada su štrajkovali zbog toga što tri meseca nisu dobili platu.
-Jedan od najiskusnijih igrača Vuk Sotirović je čak i udaren u lice kada je želeo da zaštiti mlađe saigrače – saopštio je FIFPro.
FIFPro je dalje naveo da je Fudbalskom savezu Srbije i Ligi preporučeno da osude ovaj incident, ali da nije pokrenuta nikakva disciplinska akcija, sto je Poledica ocenio kao „veoma razočaravajuće“.

Povezana vest:  Del Potro se vraća u Brizbejnu