Vladimir Putin

Putin: Blater pod pritiskom SAD da Rusiji oduzme SP

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je danas da se Međunarodna fudbalska federacija (FIFA) na čelu sa predsednikom Jozefom Blaterom nalazi pod velikim pritiskom Sjedinjenih Američkih država kako bi oduzela Rusiji organizaciju Svetskog prvenstva 2018. godine.
On je naglasio da su hapšenja zvaničnika FIFA u sredu „očigledan pokušaj sprečavanja ponovnog izbora Blatera na mesto čelnika FIFA“, prenela je agencija Rojters.
-Ako se išta dogodilo, desilo se na teritoriji SAD i američke vlasti nemaju pravo da sprovode svoje zakone na drugim teritorijama – rekao je Putin i dodao da su hapšenja čelnika FIFA „još jedan pokušaj SAD da proširi svoju jurisdikciju na druge države“.
On je naglasio da Blater ima punu podršku Rusije.
Sedmorica zvaničnika FIFA uhapšena su u sredu u ranim jutarnjim časovima u hotelu u Cirihu pod optužbom za korupciju, a po zahtevu američkih vlasti za izručenje.
Švajcarske vlasti su takođe pokrenule istragu povodom dodele organizacije Mundijala 2018. i 2022 – Rusiji, odnosno Kataru.
Putin je praktično doveo u pitanje pravo Vašingtona da traži ekstradiciju zvaničnika FIFA, pozivajući se na pravo Edvarda Snoudena i osnivača Vikiliksa Žulijena Asanža da se od američkog tužilaštva kriju u inostranstvu.
-Na žalost, naši američki partneri koriste takve metoda da postignu svoje sebične ciljeve i da nelegalno gone ljude. Ne odbacujem mogućnost da se isto to dešava i u slučaju FIFA – naveo je Putin.

Povezana vest:  Ančeloti: Tek treba da odlučim ko će biti prvi golman