eusebio da silva ferreira

Euzebio – prvi sportista koji počiva u portugalskom Nacionalnom panteonu

Posmrtni ostaci legendarnog portugalskog fudbalera Euzebija, koji je preminuo prošle godine, premešteni su u portugalski Nacionalni panteon, pa je tako „crni panter“ postao prvi sportista koji počiva pored najslavnijih ličnosti Portugala.Portugalci su tako još jednom odali počast jednom od najboljih svetskih fudbalera svih vremena.
Euzebio je umro početkom januara 2014. i sahranjen je na lisabonskom groblju, ali je portugalski parlament ranije ove godine doneo odluku da njegovi posmrtni ostaci budu premešteni u Panteon.
Kovčeg s posmrtnim ostacima Euzebija, umotan u portugalsku zastavu, prenet je juče kočijom u Panteon. Pogrebna povorka dostojanstveno je klizila ulicama Lisabona oko dva sata, prošla je i oko stadiona Benfike, a svečanoj ceremoniji u Panteonu prisustvovali su najviši zvaničinici Portugala.
Na dan sahrane Euzebija desetine hiljada ljudi je izašlo na ulice Lisabona, juče ih je bilo daleko manje, ali su navijači Benfike ponovo izašli da se još jednom oproste od legende tog kluba. Oni su mahali belim maramicama i uzvikivali: „Zbogom, Euzebijo“, „Hvala“.
Euzebio da Silva Fereira, rođen je 25. januara 1942. godine, poreklom je iz Mozambika, bivše portugalske kolonije. Poznat pod nadimkom „crni panter“ bio je član reprezentacije Portugala koja je osvojila treće mesto na Svetskom prvenstvu 1966. godine u Engleskoj. Na tom prvenstvu bio je najbolji strelac sa devet golova.
Osvajač je Zlatne lopte za 1965. godinu, četiri puta je bio najbolji strelac portugalske lige, a dva puta Evrope.
On je 1962. godine saa dva pogotka predvodio Benfiku do titule prvaka Evrope pobedom protiv Real Madrida od 5:3. Takođe, dva puta je osvajao Zlatnu kopačku, 1968. i 1973. godine, za najboljeg strelca u Evropi.
Najveći deo svoje karijere proveo je u Benfici (1960-1975), i za to vreme osvojio je 11 šampionskih titula i postigao 315 golova na 301 utakmici, što ga čini najboljim strelcem tog kluba svih vremena. Za reprezentaciju je odigrao 64 utakmice i postigao 41 gol. Na 727 nastupa u karijeri postigao je čak 715 pogodaka. Međunarodna fudbalska federacija ga je proglasila za devetog najboljeg igrača svih vremena, dok ga je Fudbalska federacija Portugala 2003. godine proglasila za najboljeg fudbalera te zemlje u proteklih 50 godina. Karijeru je počeo u Sportingu iz Maputa, da bi sa 18 godina prešao u Benfiku. Pored ova dva tima, nastupao je i za FK Monterej i Beira Mar, kao i za mnoge klubove iz Severne Amerike.

Povezana vest:  Boateng stiže u Bajern Minhen

PHOTO: Michael Regan/Getty Images Sport