hajduk-split

Lalovac odbio ponudu Mamića za kupovinu akcija Hajduka

Ministar finansija Boris Lalovac, kao predsednik Upravnog odbora hrvatske Državne agencije za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka (DAB), odbio je ponudu vlasnika trgovačkog lanca „Tomi“ (Tommy) Tomislava Mamića za kupovinu 9,82 odsto akcija fudbalskog kluba Hajduk koje su u posedu DAB-a.
Prema pisanju splitske Slobodne Dalmacije, Lalovac je odbijanje obrazložio izjavom „da je vrednost Hajduka neprocenjiva i da njegove deonice nisu na prodaju“.
Mamić je prethodno DAB-u uputio pismo o namerama za kupovinu 9,82 odsto akcija splitskog Hajduka i za to ponudio cenu od 10.327.240 kuna (1,34 miliona evra).
Ponuđena cena je znatno manja od vrednosti koji taj deo akcija ima prema izveštaju ovlaštenog revizora ‘Kalibović i partneri’, po kome ceo Hajduk vredi 135.063.365 kuna, što znači da 9,82 odsto deonica odnosi 13.263.222 kuna (1,72 miliona evra).
„S obzirom na trend poslovanja društva HNK Hajduk, koji niz godina posluje s gubitkom, te na dalju neizvesnost oko stanja i poslovanja Društva i rizike koje ovakvo potencijalno ulaganje donosi, spremni smo da ponudimo cenu u iznosu od 196 kuna po deonici, odnosno ukupno 10,327.240 kuna za 52.690 deonica (9,82 posto ukupnog broja izdanih dionica), obrazložio je Mamić sa svoje strane.
DAB je u posed akcija Hajduka došao tako što je preuzeo dug kluba prema Komercijalnoj banci od 26 miliona, ali klub sada DAB-u duguje još dva miliona kuna na ime kamata koje po odluci suda mora sam da plaća.
Tomislav Mamić je, inače, jedan od malih ?velikih? deoničara Hajduka, s uloženih pet miliona kuna, odnosno 10.000 dionica, a ujedno je i jedan od najvećih sponzora.
Mamić je u nekoliko navrata proteklih godina govorio o svojoj nameri da pojača ulaganje u Hajduk i nudio saradnju s ostalim ulagačima, ali mu ni to nije uspelo, iako mu je sin zamenik predsednika Nadzornog odbora Hajduka u ime malih dioničara, navedeno je u tekstu.

Povezana vest:  Čapljić: Pokušali smo najbolje što možemo