adem ljajic srb alb1

Srbija u finišu srušila Albaniju u Elbasanu

Fudbalska reprezentacija Srbije pobedila je večeras u Elbasanu Albaniju sa 2:0, u pretposlednjoj utakmici Grupe I u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2016. godine. Srbija je povela golom Aleksandra Kolarova u prvom minutu sudijske nadoknade vremena, a konačan rezultat postavio je Adem Ljajić u trećem minutu sudijske nadoknade vremena. Posle tih golova zavladala je velika tišina na Elbasan areni.
Posle sedam utakmica Srbija je pretposlednja sa četiri boda, a Albanija na trećem mestu ima 11 bodova.
Utakmica je prošla bez incidenata. Stadion u Elbasanu bio je pun, a italijanski sudija Nikola Ricoli dočekan je aplauzom. Himni Srbije se zviždalo, a sa tribina se u više navrata čulo skandiranje „UČK“, Oslobodilačkoj vojci Kosova, ali i brojnih uvreda srpskim igračima.
Pre početka utakmice igrači obe ekipe su se zajedno slikali, jedan deo navijača je to pozdravio, a drugi negodovao zbog toga. Albanski tim je već u prvom minutu bio u šansi, ali je lopta brzo prošla kroz šesnaesterac, a Srbija je u šestom minutu zapretila, bez prave prilike.
Prvu priliku imao je domaći tim u devetom minutu, ali je Andi Ljilja šutirao pravo u golmana Vladimira Stojkovića. Albanija je preuzela inicijativu i izvela par kornera, ali nije uspela ozbiljnije da ugrozi gol Srbije.
Veliku šansu Srbija je imala u 22. minutu. Zoran Tošić je izveo korner po zemlji, na prvoj stativi bio je Dušan Tadić koji je dodao loptu do Branislava Ivanovića, a ovaj je šutirao preko gola.
U 36. minutu sudija Ricoli poništio je gol Srbije. Ljajić je posle dodavanja Tadića poslao loptu u mrežu, ali je pre toga Tošić napravio prekršaj nad golmanom Albanije Ertitom Berišom. Do kraja poluvremena nije bilo prilika.
Na početku drugog poluvremena, u 47. minutu Srbija je imala dobru priliku. Luka Milivojević je dobro dodao do Ljajića po levoj strani, a on je oklevao i vratio loptu do Milivojevića, koji je snažno sa oko 20 metara šutirao preko gola. Selektor Srbije Radovan Ćurčić je u 55. minutu umesto Tadića uveo Miralema Sulejmanija.
U 60. minutu Albanija je imala veliku priliku, ali je Džaka šutirao pored gola. Četiri minuta kasnije kapiten Srbije Branislav Ivanović je zbog povrede morao da izađe sa terena a zamenio ga je Duško Tošić, a na povredu se u 72. minutu požalio i Nemanja Matić, pa je umesto njega ušao Ljubomir Fejsa.
U 76. minutu golman Stojković je dobro odbranio šut Sokolja Čikalešija i poslao loptu u korner, dok je četiri minuta kasnije sa druge strane iz slobodnog udarca sa oko 30 metara pokušao Kolarov, ali je šutirao pored gola.
Nakon toga pokušao je i Sulejmani, ali se nije dobro snašao. Srbija je povela u prvom minutu sudijske nadoknade vremena golom Kolarova. Prethodno je Ljajić dodao loptu do Mitrovića, ali je ipak iz prve šutirao Kolarov i poslao loptu kroz noge albanskog golmana.
Konačan rezultat postavio je Ljajiću trećem minutu sudijske nadoknade veremena, kada je posle kontranapada lobovao golmana. Posle toga nastala je velika tišina na Elbasan areni, a tako je bilo i kada je sudija označio kraj utakmice, tek poneki zvižduk se čuo. U poslednjem kolu Srbija će u nedelju 11. oktobra od 18 časova igrati protiv Portugala na stadionu Partizana, a Albanija će u isto vreme igrati na gostujućem terenu protiv Jermenije.

Povezana vest:  Nikolić: Obaveza je da sezonu završimo na pravi način

Photo: NIKOLAY DOYCHINOV/AFP/Getty Images