serbian_open_finale_jurkovicU „PINKIJU“ ODRŽANA FINALA MEĐUNARODNOG TURNIRA „SRBIJA OPEN“

Igoru Jurkoviću trofej „Zoran Šijan“

 

Zemunski „Pinki“ je sinoć podsetio na dane kada se za kik boks spetakle tražila karta više. Ispunjen do gotovo oslednjeg mesta, publika očigledno željna dobrih mečeva, „Pinki“ je još jednom bio svedok sjajnih duela. Prvi međunarodni turnir „Srbija open“ koji je organzovao Kik boks savez Srbije pod pokroviteljstvom Ministarstva omladine i sporta, u potpunosti je ispunio očkivanja. Viđeno je 11 finalnih mečeva, a svaki je bio bolji od prethodnog.

Veče je počelo prestiž mečom do 60kg između Makedonca Ninoslava Sabatkovskog i Miloša Cvetkovića iz Vranja, koji je slavio odlukom sudija 3:0.

Finalni deo „Srbija opena“ otvorile su dame Jovana Nježič iz Kragujevca i Nataša Radović iz Niša u kategoriji do 65kg. Posle izjednačenog početka Nišlijka Radović je preuzela inicijtivu. U 3. rundi dva puta rivalku slala u nokdaun, i na kaju pobedila odlukom sudija 2:1. Standardna reprezentativka Srbije Jovana Krstić (60kg) za protivnicu je imala legendarnu Italijanku Barbaru Placoli. Jovana je radila odlično. Prva runda protekla je u inicijativi Srpkinje koja je i 2.rundu „otvorila“ sa dva direkta. Do kraja runde je bila izjednačena borba,sa malom prednošću reprezentivke Srbije, ali je u samom finišu Placoli pogodila Krstićevu u lice i slomila joj nos što je i označilo kraj meča.

Aleksandar Gogić (60kg) se u ringu zadržao nepunu rundu. Toliko mu je trebalo da nokautira Marinka Matičića iz beogradskog kluba Makoto. Reprezentativac Zemun Sreten Miletić (do 63,5kg) za pehar je radio protiv Vranjanca Predraga Cvetkovića. Sa nekoliko atraktivnih poteza, sjajnim „letećim kolenom“ u 2. rundi Miletić je publiku nekoliko puta podigao na noge, a kod sudija stekao apslutnu predost za jednoglasnu odluku 3:0. Miki Ivankovski iz Makedonije i Miroljub Nedeljković član vranjanskog Juniora odmerili su snage u kategoriji do 67kg .Prva runda izjednačena, druga u inicijativi Nedeljkovića koji je jedom slao rivala u nokdaun.U istom ritmu je nastavio u poslednja dva minuta i na kraju slavio 3:0. Duel Dalibora Andrića iz Vranja i BugarinaVladimira Vileva (do 71kg) obilovao je efektnim potezima. Bugarin je sve vreme imao inicijativu, sa nekoliko razornih aperkata kobinovanih sa snažnim udarcima kolenom obezbedili su mu pobedu 3:0. Futožanin Miloš Mihaljević i Nišlija Stevan Živković (do 75kg) pružili su dobru borbu. Prva runda bila je u znaku Mihaljevića, dok je u preostale dve dominirao Živković koji je na kraju slavio 2:1. Uzdanica serbian_open_finale_pagonisVojvodine Veletabak Uroš Bogojević u finalu do 81kg za rivala je imao Bugarina Dimitri Ilieva. Sjajna borba u kojoj je Bogojević imao inicijativu u 1. i 3.rundi, kada je efektnim udarcima kolenom lomio rivala, završena je pobedom Novosađanina 2:1.

Povezana vest:  EP BAKU 2010, Miloš Anić se okitio zlatom, Stevan Živković i Uroš Bogojević uzeli srebra odličja

Marko Milinković iz Surčina odmerio je snage sa akuelnim šampionom Evrope i planete Nenadom Pagonisom u finalu kategorije do 86kg. Sve vreme meča Pagonis je imao inicijativu, ali se Milinković dobro držao. Sjajno je odradio meč protiv jednog od najboljih boraca današnjice.Pagonis je bio sjajan, kombinacijama ručnih udaraca, sjajnim aperkatom u 3.rundi Milinkovića je pvi put bacio u nokdaun, i atraktivnim udarcima kolenom,Novosađanin je rešio meč u svoju korist. U samom finišu meča Milinković se ponovo našao u nokdaunu, ali nije odustao što je publika nagradila velikim aplauzom. Na kraju jednoglasna odluka sudija 3:0 za pobedu Pagonisa.

Povezana vest:  FINALE WAKO PRO SRBIJA – RUSIJA, Pagonis:Siguran sam u pobedu Srbije!

Meč u kategoriji do 91kg između Darijana Paladina iz Poreča i Novosađanina Luke Stajića, na žalost svih poklonika kik boksa, trajao je samo jednu rundu. Za nepuna dva minuta borci su se predstavili u sjajnom svetlu. Odlične razmene u kojima je blagu predost imao Stajić, srčanost i efektnost obeležile su meč. Sjajnim lou kikovima Stajić je uspo da onesposobi Paladina koji je posle prvog nokdauna probao da nastavi meč, ali nije mogao da se osloni na nogu i usledila je predaja.

Poslastica je viđena na kraju. U superteškoj kategoriji jedan naspram drugog našli su se Mladen Božić (Crvena zvezda Delije) i sjajniIgor Jurkovića iz Poreča. Prva runda izjednačena, oba borca su prikazali svoje adute u ovom meču.U 2. Rundi Božić je posle jednog udarca Jurkovića završio sa posekotinom iznad desnog ka, ali ga to nije zaustavilo, usporilo. Naprotiv. Čini se da je tek tada počeo a radi svom snagom. U 3. Rundi nekoliko puta je snažno pogodio Jurkovića koji je efektno uzvraćao. Sjajna borba zavšena je pobedom 3:0 u korist Jurkovića.r

 

Rezultati finala

Prestiž borba do 60kg: Ninoslav Sabotkovski (Makedonija) – Miloš Cvetković (Vranje) 0:3.

Žene, do 60kg: Barbara Placoli (Italija) – Jovana Krstić (Niš) 3:0. Do 65kg: Jovana Nježić (Radnički, Kragujevac) – Nataša Radović (Niš) .

Muškarci, do 60kg: Marinko Matičić (Makoto) – Aleksandar Gogić (Vojvodina Veletabak) 0:3 (KO 1.runda) Do 63,5kg: Predrag Cvetković (Vranje) – Sreten Miletić (Zemun) .0:3 Do 67kg: Miki Ivankovski (Makedonija) – Miroljub Nedeljković (Junior, Vranje) 0:3. Do 71kg: Dalibor Antić (Vranje) – Vladimir Vilev (Bugarska) 0:3. Do 75kg: Mioš Mhaljević (Futog) – Steva Živković (Niš) 1:2. Do 81kg: Uroš Bogojević (Vojvodina Veletabak) – Dimitri Iliev (Bugarska) 2:1. Do 86kg: Marko Milinković (Surčin) – Nenad Pagonis (Novi Sad) 0:3. Do 91kg: Darijan Paladin (King, Poreč) – Luka Stajić (Vojvodina Veletabak) 0:3 (TKO 1.runda). +91kg: Igor Jurković (King, Poreč) – Mladen Božić (Crvena zvezda Delije) 3:0.

Povezana vest:  K - 1, BELORUS ZABIT SAMEDOV OPTUŽIO HOLANĐANE, Svi su na steroidima

 

Pagonisu „Zlatni kikbokser“

Najprestižnije priznanje Kik boks saveza Srbije, prelaznu statua „Zlatnog kikboksera“ koja se uručuje najboljem takmičaru naše zemlje, dodeljena je na početku „Srbija opena“.

Laskavo priznaje za 2009. pripalo je Nenadu Pagonisu osvajaču zlatne medalje na Svetskom prvenstvu u Filahu. Titulom svetskog šampiona Pagonis je samo potvrdio dominaciju koja traje četiri godine. Pagonis je osvojio zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu u Skoplju u lou kiku do 81kg, godinu dana kasnije u Beogradu posto je svetski šampion u istoj disciplini i kategoriji. Da to nije sučajno pokazala su i naredna dva takmičenja. U portugalskom gradu Gimaraešu 2008. Bio je najbolji na Starom kontinentu u disciplini K-1 do 86kg, a u Filahu je evropskoj dodao i svetsku krunu i istoj disciplini i kategoriji.

 

serbian_open_finale_jurkovic_trofejIgoru Jurkoviću statua Šijan

Petočlani žiri, koji su činili Božidar Tadić, Bojan Pančo Ostojić i Dejan Milosavljević članovi Organizacionog odbora „Memorijala Zoran Šijan“, selektor Nebojša Milošević, i savezni trener Neven Dondur za najboljeg takmičara „Serbia opena“ proglasili su Igora Jurkovića iz Poreča.

U trajno vlasništvo pripala mu je manja verzija statue, a ista je uručena i Mirku Šijanu, sinu pokojnog Zorana Šijana.