Srb Cz 5Košarkašice Srbije pobedile Češku u prijateljskom meču
Ženska seniorska reprezentacija Srbije savladala je danas, u dvorani Vizura sport, odgovarajuću selekciju Češke u drugom kontrolnom meču u sklopu priprema za Svetsko prvenstvo. Naše najbolje košarkašice revanširale su se za poraz dan ranije (86:89) i boljom igrom u drugih 20 minuta ostvarile ubedljiv trijumf: Srbija – Češka 72:56 (15:14, 19:22, 20:14, 18:6).
Za razliku od utakmice odigrane u sredu, Srbija je dobro započela meč i povela sa 9:4 posle pet minuta. Nijedna od ekipa nije uspela u prvih 20 minuta da stekne veću razliku, ekipe su se uglavnom smenjivale u vođstvu, pa je na poluvremenu češki tim imao dva poena prednosti – 34:36.
Drugih 20 minuta pripali su selekciji Srbije koja je ove dve četvrtine dobila sa ukupno 18 poena razlike. Ravnopravna borba vodila se do finiša treće deonice, kada je Tamara Radočaj pokrenula ekipu. Dve trojke Marine Marković donele su Srbiji dvocifrenu prednost 62:51, početkom poslednjeg perioda i praktično je već tada meč bio rešen. Češka u završnici nije uspela da pripreti (Čehinje su šutirale u znatno nižem procentu nego u prvoj utakmici), a srpski tim je popravio skok igru u odnosu na duel odigran u sredu.
– Sakupili smo 37 skokova, više uhvaćenih lopti od Češke koja je ozbiljan tim, jedan od najboljih na svetu. Dala sam danas šansu svim košarkašicama. Pokazale su pomak i dokazale da zaslužuju pažnju. Tim pobeđuje. Koja god da je petorka na parketu, kada je prisutna timska igra, Srbija može jako daleko. Bez toga ne možemo ništa. Igramo protiv izuzetno jakih reprezentacija i ne smemo sebi da dozvolimo „žute minute“, a kamoli cele četvrtine. Ima pozitivnih stvari na kojima moramo da insistiramo i da padove u igri svedemo na minimum. Imamo još sedam dana do polaska na Šampionat u Turskoj. Normalno je da je prisutna pozitivna tenzija kod svih. Imamo 14 igračica, ostaje još malo prilike i malo borbe za sve – rekla je selektorka ženske seniorske reprezentacije Srbije, Marina Maljković.
SRBIJA: Radočaj 11, Čađo 7, Krnjić 6, Jovanović 5, Butulija 6, Ajduković 5, M. Dabović 7, Rad 2, Marković 8, Mandić, Orozović 2, A. Dabović 13.
ČEŠKA: Vesela, Stejskalova 12, Hejdova 2, Hanušova 16, Burgrova, Bartonova 2, Vioralova 2, Elhotova 6, Kulihova 6, Pečkova 8, Vitekova, Sedlakova 2.
Povezana vest:  Zvezda ubedljiva protiv Gran Kanarije