KKBosnaLogo

Predloženo zamrzavanje rada Košarkaškog kluba Bosna

Rad nekadašnjeg prvaka Evrope, Jugoslavije i Bosne i Hercegovine, košarkaškog klub Bosna, biće zamrznut, odlucila je Skupština tog kluba, što treba da potvrdi i Uprava Košarkaškog saveza BiH. Takođe je predloženo da se KK Bosna ujedini s klubom KK Royal, zbog gubitka u poslovanju od 5,8 miliona konvertibilnih maraka. 
Mediji u BiH navode da bivši prvak Evrope preživljava najgore trenutke u svojoj bogatoj istoriji. Pre šest meseci imenovana je nova Skupština i Upravni odbor kluba koji su tek prošle sedmice napravili reviziju poslovanja kluba. 
Na osnovu revizije, predloženo je da se klub „zamrzne“ i spoji sa novoformiranim klubom Royal. Košarkaški klub Bosna osnovan je 1951. godine, a članovi su uglavnom bili studenti Sarajevskog univerziteta. Prvi u nizu trofeja, Kup grada Sarajeva, osvojio je 1955. i time se plasirao u viši rang takmičenja, Republičku ligu BiH. 
KK Bosna je ušao i u tadašnju Prvu jugoslovensku košarkašku ligu. Najveći uspjeh KK Bosna ostvarila je 4. aprila 1979. godine u francuskom Grenoblu osvajanjem evropske titule. 
Najpoznatiji košarkaši koji su igrali u tom klubu bili su Mirza Delibašić, Žarko Varajić i Ratko Radovanović. U tom klubu ponikli su i kasnije poznati treneri Bogdan Tanjević i Svetislav Pešić.

Povezana vest:  Vukoičić: Ne bavimo se kalkulacijama