a KSJ 20 godina002

Spektakl povodom 20 godina od zlata na EP u četvrtak 

Košarkaške legende Dušan Ivković, Žarko Paspalj i Dejan Tomašević najavili su danas u Skupštini grada spektakl povodom obeležavanja 20 godina od osvajanja zlatne medalje na prvenstvu Evrope u Atini.
Prioslavljeni selektor i sadašnji trener Efesa Ivković prisetio se pohoda reprezentacije na šampionatu Evrope u vremenima koja su bila teška za celu zemlju.
-Čestitam pre svega iz sveg srca ženskoj košarkaškoj reprezentaciji na velikom uspehu koji su ostvarile. Prisećam se tog Evropskog prvenstva, i emocije se vraćaju. Veoma teška vremena za našu zemlju, zbog svega što se dešavalo bili smo isključeni sa velikih takmičenja i tada mi je postalo jasno da politike ima i u sportu – rekao je Ivković.
On je podsetio da je uz tračak nade koji se 1994. godine pojavio da će reprezentaicja ipak igrati na EP, tada imao sreće da trenira najbolje igrače.
-Izgubili smo tada organizaciju Svetskog prvenstva 1994. godine, ali se pojavio tračak nade da ćemo igrati na Evropskom prvenstvu. Imao sam sreće da treniram najbolje igrače i bez ikakvih uslova. Zahvaljujući FIBA i grčkom Savezu nekako smo uspeli da se kroz kvalifikacije, koje su bile veoma teške, nađemo na prvenstvu. Sreća u nesreći je da smo dva puta igrali protiv domaćina Grčke, tako da smo protiv nas u finalu imali ne samo ekipu Litvanije, nego i čitavu naciju. Ne bih želeo da se našim velikim prijateljima, koji su sada u velikim finansijskim problemima tako nešto desi. Ipak, posle su nam stizali i telegrami izvinjenja. Doček na balkonu je bio kao iz bajke i sada ćemo imati priliku da se svega prisetimo i uživamo – zaključio je Ivković.
Kapiten selekcije koja se 1995. popela na krov Evrope Žarko Paspalj, još jednom je čestitao naciji na velikim sportskim uspesima prethodnih dana, a zatim se prisetio turnira u Atini.
-To prvenstvo je za nas bilo veoma bitno, kao i za celu naciju. Neigranjem na velikim takmičenjima, naša nacija ostala je uskraćena za dosta medalja. Oformili smo tim i iz utakmice u utakmicu igrali sve bolje i bolje. Dizali smo formu i kada je bilo najbitnije odigrali smo najbolje. Bilo je i većih uspeha, ali u tom trenutku to je mnogo značilo našem narodu. Balkon Narodne skupštine ostaje svima za slavu i poštovanje, a ovaj sport donosi mnogo sreće i uspeha našem narodu – izjavio je Paspalj.
Dejan Tomašević se posebno zahvalio mnogobrojnim organizatorima i najavio da će narod moći da uživa u neponovljivom spektaklu.
-Zahvaljujem se Ministarstvu omladine i ministru Vanji Udovičiću, Olimpijskom komitetu svim igračima i stručnom štabu, a posebno veliko hvala Nataši Kovačević koja nas je svojim primerom naučila da uvek treba gledati napred. Pozivam ljude da u što većem broju dođu ispred skupštine i prisustvuju spektaklu – završio je Tomašević.
Proslava 20 godina od osvajanja Evropskog prvenstva u Atini, održaće se u četvrtak 2. jula ispred Gradske skupštine od 20 časova, a prisutne će zabavljati bubnjari Dragoljuba Đuričića i hor Viva Voks. Nakon toga, svi prisutni moći će da uživaju u spektakularnoj 4D multimedijalnoj animaciji na samoj zgradi Gradske skupštine.

Povezana vest:  Lazić još tri godine u Crvenoj zvezdi