sastanakDačić se izvinio za diskriminaciju LGBT osoba

Postupajući po preporukama Poverenice za zaštitu ravnopravnosti ,Nevene Petrušić ,u vezi sa diskriminatornim izjavama o LGBT osobama, Ivica Dačić sastao se danas sa predstavnicama Labrisa, Jovankom Todorović i Draganom Todorović i uputio izvinjenje.
U kancelariji Poverenice za zaštitu ravnopravnosti, predstavnice organizacije za lezbejska ljudska prava, predočile su ministru Dačiću posledice diskriminatornih izjava od 23. septembra 2013. godine, kada je,uoči zabranjene Parade ponosa, pored ostalog, rekao da homoseksualnost „nije normalna i nije prirodna“. U toku otvorenog razgovora bilo je reči o svakodnevnim problemima LGBT osoba, koje su prema svim istraživanjima jedna od najviše diskriminisanih društvenih grupa u Srbiji.
Ministar Dačić je izrazio žaljenje zbog svojih izjava, složio se sa predstavnicama Labrisa da je diskriminacija prema LGBT osobama neprihvatljiva i izrazio spremnost da u narednom periodu intenzivno sarađuje sa Labrisom na polju implementacije međunarodnih normativnih standarda za poštovanje i unapređenje ljudskih prava LGBT osoba, a naročito Preporuke Saveta Evrope.
Ovo je prvi put od usvajanja Zakona o zabrani diskriminacije 2009. godine, da se počinilac diskriminacije susreo sa podnosiocem pritužbe, što je veliki korak napred u pravcu razvoja kulture dijaloga i poštovanja ljudskih prava u Srbiji.

Povezana vest:  Preporuke za građane tokom poplava i nakon povlačenja vode