Ucesnici Konferencije za medije akcije Pregled za sve vodoravna

Rak kože se može videti – gledaj da preživiš!

U okviru projekta „Pregled za sve“, u organizaciji Eucerin Srbija i Fonda B 92, uz podršku Ministarstva zdravlja Republike Srbije, tokom narednih meseci sve državne dermatološke ustanove u Srbiji biće opremljene dermoskopima neophodnim za rano dijagnostikovanje raka kože.
Osim obezbeđivanja velikog broja najsavremenijih dermoskopa, u okviru akcije predviđena je i besplatna edukacija dermatologa za rad sa novim dermoskopima.
„Pregled za sve“ podrazumeva i sveobuhvatnu kampanju informisanja javnosti i jačanje svesti ukupne populacije o merama zaštite od potencijalno štetnog uticaja sunčevih zraka, prepoznavanju faktora rizika, pravilnom ponašanju na suncu, samopregledu i neophodnosti redovnih dermatoloških pregleda.
„Cilj akcije „Pregled za sve“ je da svaki građanin Srbije bude informisan o načinima zaštite od štetnih uticaja UV zraka na kožu i važnosti redovnih preventivnih pregleda, ali i da naše zdravstvene ustanove i dermatolozi budu u mogućnosti da im pruže adekvatnu medicinsku dijagnostiku. Rak kože se može videti, u poodmaklim stadijumima čak i golim okom, ali rana dijagnostika je presudna u efikasnom lečenju“, objasnila je Nada Miletić Nevajda, predstavnik Eucerin Srbija i istakla da je od velike važnosti što je Ministarstvo zdravlja Republike Srbije prepoznalo „Pregled za sve“ kao projekat od nacionalnog značaja i dalo mu aktivnu podršku.
„Melanom je jedno od onih oboljenja za koje je u svetu zabeležen porast incidencije. Ukoliko se bolest otkrije u ranoj fazi mogućnost da oboleli preživi je 90 odsto. Podaci za našu zemlju pokazuju da je melanom deseti najčešći maligni tumor u oboljevanju i dvanaesti u umiranju kod osoba oba pola, sa učešćem od 1,8 procenata u strukturi oboljevanja i 1,3 u strukturi umiranja od svih malignih tumora. Zbog dobro organizovanih kampanja za prevenciju i rano otkrivanje, u razvijenim zemljama se 80 odsto melanoma otkrije u ranoj fazi bolesti. Podaci o kliničko patološkim karakteristikama u Srbiji ukazuju na kasnu dijagnozu i potrebu za efikasnim merama primarne i sekundarne prevencije“, rekao je ministar zdravlja Republike Srbije dr Zlatibor Lončar i dodao: „Prema podacima Registra za rak Republike Srbije u periodu od 2007. do 2012. godine u proseku je godišnje registrovano 624 novoobolele osobe od melanoma, 320 muškaraca i 304 žene. Prevencija melanoma je najznačajnija mera koju preduzimamo i koju ćemo dalje razvijati kako bismo sačuvali ljudske živote , kao i znatna materijalna sredstva koja možemo usmeriti tamo gde su potrebna u zdravstvenom sistemu. Zato su nam ovakve i slične akcije od velike pomoći jer samo zajedničkim radom možemo da popravimo situaciju na terenu.“
Od izuzetnog značaja za sprovođenje akcije „Pregled za sve“ je posvećenost Fonda B92 ovom projektu. „Poražavajuća je činjenica da je broj obolelih od melanoma u Srbiji u stalnom porastu – oko 6% godišnje. Međutim, ako se otkrije na vreme, izlečiv je u ogromnom broju slučajeva. Zbog toga su preventivni pregledi toliko važni. Životno važni,“ istakao je predsednik Upravnog odbora Fonda B92 Veran Matić i dodao da je kampanja „Pregled za sve“, kao i sve dosadašnje akcije Fonda B92, usmerena na sistemsko rešavanje jednog društvenog problema, budući da istovremeno informiše javnost o svim njegovim aspektima, ali i nudi rešenja. „Planirano je da u okviru projekta „Pregled za sve“, već u narednim mesecima bude zadovoljeno 90 odsto potreba za velikim dermoskopima u ustanovama tercijarne dermatološke zaštite, kao i do 70 odsto potreba za malim dermoskopima u opštoj dermatološkoj praksi. Ove godine ćemo nastojati da svaka ustanova koja pošalje dermatologe na edukaciju dobije barem jedan aparat, ukoliko ga već ne poseduje. U narednim godinama će sve državne dermatološke ordinacije biti opremljene ovim aparatima,“ objasnio je Matić.
Na konferenciji za štampu, kao i kasnije na velikom stručnom skupu kojem je prisustvovao veliki broj dermatologa iz cele Srbije, prisutnima se obratio i predsednik Međunarodnog udruženja za dermoskopiju, prof. dr Đuzepe Arđencijano, vodeći dermoskopista sveta i jedan od osnivača dermoskopije, koji je podržao akciju od samog početka.
„Incidenca melanoma i nemelanomskih karcinoma kože beleži porast u svim zemljama širom sveta, stoga je edukacija stanovništva o štetnosti UV zračenja kao i identifikacija i praćenje osoba s visokim rizikom za nastanak melanoma od izuzetnog značaja. Usled nedostatka adekvatne terapije za metastatske melanome i dalje je rana dijagnoza i efikasno hirurško odstranjivanje primarnog tumora najbolji tretman. Dermoskopija je neinvazivna dijagnostička metoda koja omogućava vizuelizaciju morfoloških karakteristika koje inače nisu vidljive golim okom i tako omogućava rano otkrivanje melanoma i nemelanomskih karcinoma kože,“ rekao je profesor Arđencijano.
Profesor Arđencijano je na kraju svog izlaganja, da bi ilustrovao primenu dermoskopa i neinvazivnost ove dijagnostičke metode, pregledao mladež na licu ministra Lončara.
Podršku projektu „Pregled za sve“, dali su dermatolozi iz vodećih dermatoloških institucija u Srbiji. Stručni savet projekta čine: doc. dr Dušan Škiljević, Klinika za dermatovenerologiju, Klinički centar Srbije; prof. dr Lidija Kandolf Sekulović, sekretar intersekcijskog odbora za melanom Srpskog lekarskog društva, član izvršnog odbora Evropskog udruženja za dermatološku onkologiju (EADO), Klinika za kožne i polne bolesti, Medicinski fakultet VMA; doc. dr Danica Tiodorović Živković, predstavnik Srbije u Međunarodnom udruženju za dermoskopiju, Klinički centar Niš i ass dr Tatjana Roš, Klinika za kožne i venerične bolesti, Klinički centar Vojvodine. Oni će aktivno učestvovati u kontinuiranoj medicinskoj edukaciji dermatologa o dermoskopiji, koja će se sprovoditi u Beogradu, Novom Sadu i Nišu.
Osim stručnog dela javnosti, akcija „Pregled za sve“ usmerena je na sve starosne grupacije, na najširu populaciju. Od posebnog je značaja zaštita najmlađih jer koža sve pamti, a 80% ukupnog negativnog kumulativnog efekta sunčevog zračenja koža sakupi do osamnaeste godine.
„Uloga medija je ključna da bi ova poruka stigla do svakog stanovnika naše zemlje. Zato vas pozivamo da nam se pridružite i da obaveštavanjem najšire javnosti pomognete da akcija „Pregled za sve“ rezultira jačanjem svesti o merama zaštite od štetnog sunčevog zračenja, ali i porastom broja rano otkrivenih karcinoma kože,“ zaključila je na konferenciji za novinare Nada Miletić Nevajda, predstavnik Eucerin Srbija.
Na kraju konferencije emitovan je spot „Gledaj da preživiš“, koji ukazuje na jedan od najvećih problema u ranoj dijagnostici, a to je poricanje i odlaganje odlaska na pregled kod lekara.

Povezana vest:  VAKCINA SPREČAVA. SRBIJA PROTIV RAKA GRLIĆA MATERICE