Srecko Stajner Crnogorac Mandic KukoljKOD OLIMPIJSKOG SATA NA TERAZIJAMA OBELEŽENO 100 DANA DO PRVIH EVROPSKIH IGARA U BAKUU
 
Kod Olimpijskog sata na Terazijama, danas je obeleženo 100 dana do otvaranja prvih Evropskih igara u Bakuu, u prisustvu olimpijske šampionke u tekvondou Milice Mandić, biciklistkinje Jovane Crnogorac, džudiste Aleksandra Kukolja i Šefa misije Srbije za Baku Damira Štajnera.
Šef misije Srbije Damir Štajner ukazao je na značaj Evropskih igara kao prvog evropskog multisportskog takmičenja za seniore: „Imajući u vidu da se Evropske igre ove godine održavaju po prvi put, posebno smo uzbuđeni što će naši sportisti imati priliku da se upišu u sportsku istoriju. Ovo je najvažnije takmičenje u tekućoj godini, a u prilog tome govori i činjenica da će sportisti u 11 od ukupno 16 olimpijskih sportova na programu moći da se bore za direktan plasman ili kvalifikacione bodove za Olimpijske igre u Riju. Siguran sam da će nam leto doneti mnogo razloga za zadovoljstvo, jer do sada već imamo 79 kvalifikovanih sportista u 13 sportova, a očekujem da do juna tim Srbije bude još jači i brojniji.“
Olimpijska šampionka iz Londona Milica Mandić iznela je svoja očekivanja od Igara u Bakuu: „Tim Srbije još uvek se gradi, a ja priželjkujem da nas u Bakuu bude više od 100. Sa ponosom ćemo predstavljati svoju zemlju i nadamo se medaljama. Nama tekvondistima takmičenje će biti posebno značajno zbog činjenice da ćemo moći da prikupljamo i kvalifikacione bodove za Olimpijske igre u Riju.“
Učenici osnovne škole „Ivo Andrić“, pobednici prošlogodišnjeg „Olimpijskog druženja“, formirali su broj 100, kako bi na taj način obeležili današnji datum i podsetili se na osnovne principe olimpizma i olimpijske vrednosti koje su imali prilike da nauče na druženju sa našim sportistima.
Prve Evropske igre održaće se od 12. dо 28. juna 2015. godine u Bakuu (Azerbejdžan). Takmičenje će se održati u 20 sportova i 31 disciplini.
U Bakuu će šansu da se direktno kvalifikuju za Olimpijske igre RIO 2016 imati strelci, triatlonci i stonoteniseri, dok će streličari, bokseri, biciklisti, tekvondisti, odbojkaši, rvači i džudisti moći da skupe bodove za olimpijsku rang listu. U dva borilačka sporta, džudou i rvanju, Evropske igre biće zvanična Evropska prvenstva.
Tim Srbije za Baku trenutno broji 79 sportista u 13 sportova, koji su ispunili kriterijume međunarodnih federacija, kao i interne kriterijume OKS i to u: basketu 3×3, biciklizmu, boksu, gimnastici, kajaku, mačevanju, odbojci, plivanju, rvanju, sambou, skokovima u vodu, streljaštvu i triatlonu.
Šansu da se kvalifikuju imaće još streličari, badmintonci, džudisti, tekvondisti, sinhrone plivačice i karatisti, dok u stonom tenisu i vaterpolu već imamo kvalifikovane sportiste, ali je potrebna potvrda Međunarodnih federacija jer su kvalifikacije u tim sportovima i dalje u toku.
Povezana vest:  Srbiji set protiv Brazila