Osvajaci medalja

TIM SRBIJE VRATIO SE IZ TBILISIJA SA OSVOJENIH DEVET MEDALJA

Tim Srbije, sa osvojenih devet medalja na Evropskom olimpijskom festivalu mladih u Tbilisiju stigao je u Beograd, a tim povodom organizovana je konferencija za medije na kojoj su govorili svi osvajači medalja.
Srbija je u plasmanu država po osvojenim medalja zauzela 17 mesto, sa dve zlatne, 4 srebrne i tri bronzane medalje.
Pet medalja donelo je troje atletičara. Elzan Bibić je nauspešniji sportista Srbije na XIII letnjem EYOF-u sa dve osvojene medalje, zlatom u trci na 3000m i srebrom na 1500m.
„Trke su bile izuzetno teške i konkurencija je bila jaka. Trke su bile taktiče i u zadnjih 500m su se razrešavale. To je bilo najvažnije i za to sam se spremao dugo. Mnogo sam srećan i ponosan što sam imao tu čast da na ceremoniji zatvaranja EYOF-a nosim zastavu Srbije,“ rekao je Elzan Bibić.
„Kao i kod Elzana konukrencija je bila jaka i bilo je dosta teško. Zadovoljna sam postignutim uspesima. Zahvalila bih se svima na podršci, čitavom timu koji me je podržavao tokom trke. Mnogo su mi značili,“ rekla je Tamara Mićević, srebrna na 3000m i na 1500m.
Bronzanu medalju u trci na 400m osvojila je Katarina Sekulić oborivši pritom lični i državni rekord u svojoj kategoriji: „Veoma sam srećna i ova medalja će mi u budućnosti značiti mnogo, dugo sam se spremala za ovo takmičenje, konkurencija je bila jaka i nije bilo lak, ali sam uspea da dođem do medalje,“ rekla je Katarina.
„Troje naših takmičara osvojilo je pet medalja što je izuzetno veliki uspeh i izuzetno sam zadovoljan. Nadam se da će nas u budućnosti čekati još puno uspeha i medalja jer na ovom takmičenju su počinjali svi naši šampioni i Tatjana Jelača, Ivana Španović, Emir Bekrić tako da je sigurno da du ovi dečaci i devojčice njihovi naslednici,“ rekao je Edin Zuković selktor atletičara.
Dve džudoke su nas obradovale medaljama u Tbilsiju. Do zlatnog odličja stigla je Jovana Obradović u kategoriji do 68kg: „Htela bih prvo da se zahvlaim svima koji su mi bili podrška jer mi je puno značilo. Čast mi je bila da učestvujem na ovom takmičenju sa ovim ljudima i ovom decom kao deo Tima Srbije. Mnogo mi znači ova medalja i nadam se da će ih u budućnosti biti još više.“
Nadežda Petrović u kategoriji do 48kg: „Htela bih da se zahvalim svima koji su bili u sali da me gledaju, ali i onima koji u sme podržavali, a nisu mogli da dođu i koji su me gledali preko interneta. Srećna sam što sam uspela da dođem do medalje iako znam da sam mogla i bolje. Bilo mi je mnogo lepo na ovom takmičenju i druženje je bilo super nadam se da ćemo imati prilike da idemo na još zajedničkih takmičenja,“ rekla je Nadežda.
„Hteo bih da kažem da su njih dve pre ovog taakmičenja sa Evropskog prvenstva donele medalje, tako da je taj uspeh praktično ponovljen, što predstavlja kontinuitet na velikim takmičenjima. U Gruziji je džudo jak sport i veoma značajan, toliko da ga je u Tbilisiju pratio i premijer države. Publika je bila odmah iz stunjaču, a atmosfera u sali je bila usijana. Međutim ove devojke su pokazale maksimum i došle do rezultata. Ja sam ponosan što sam tamo bio pored njih,“ rekao je Dragan Spasić selktor ženske džudo reprezentacije.
„Čitavog turnira smo igrale dobro, ali u finalnoj utakmici nismo igrale onako kako smo želeli. Gubilo smo 2:0, ali smo u trećem setu uspele da izvučemo meč loptu naravno uz pomoć publike. Došle smo do 2:2, ali na kraju u petom setu izgubili. Htela bih da čestitam svima koji su osvojili medalje za Srbiju i da još jednom kažem da mi je bila velika čast što sam nosila zastavu Srbije na otvaranju EYOF-a,“ rekla je Katarina Lazović, kapiten odbojkaške reprezentacije koja je osvojila srebrnu medalju.
„Iskene čestitke svim osvajačima medalja i naravno i mojim devojkama. Mislim da je ova generacija 98/99 potvrdila kvalitet jer se sa svakog takmičenja vratila sa medlajom bilo zlatnom bilo srebrnom, jer bronzanih nemamo. Nadam se da ćemo već na narednom takmičenju koje nam sledi, jer već prekosutra putujemo u Peru na Svetsko prvenstvo, opravdati isto ono što smoo do sada pokazivali i da ćemo napraviti dobar rezultat,“ rekao je Jovo Caković, selektor srebrnih devojka.
Aleksa Bobar osvojio je bronzanu medalju na 100m kraul i u dva dana u dva navrata obodio lični rekord i tako došao do odličja. „Hteo bih da se zahvalim svima koji su mi bili podrška na bazenu jer mi se čini da su pola posla odradili. Mnogo mi je značilo kada su skandirali moje ime pre starta i posle starta. Nisam se očekivao ovakav uspeh, kao ni polufinala na 100m delfin i 50m kraul, ali trud se isplatio i nadam se da će tako biti i u budućnosti,“ rakao je Aleksa.
„Ovo je veliki uspeh srpskog plivanja. Poslednja medalja plivačkog tima na EYOF-u bila je 2009. u Tempereu, tako da bih rekao da se polako vraćamo i mi u kolosek,“ reko je Marko Đurović selektor plivača.
Damir Štajner šef misje Tima Srbije zahvalio se najpre predstavnicima medija što su prepoznali važnost ovih uspeha najboljih mladih sportista koje Srbija ima u ovom trenutku, a onda i samim sportistima i trenerima: „Zahvalio bih se svim sportistima i svim trenerima na ponašanju i odnosu koji su imali tokom trajanja čitavog EYOF-a i što su nama iz OKS posao učinili beskrajno jednostavnim. Veliko hvala i svim sportskim savezima koji su imali svoje sportiste na ovom takmičenju jer bez njih kao i svaki put do sada mi ne bismo mogli da uradimo ovaj posao kako treba. Ostaje samo da podvučemo crtu i da kažemo da je ovih 9 medalja u poređenju sa sedam manje medalja osvojenih u Utrehtu pre dve godine bilo smo daleko daleko uspešniji i ove medalje jasno pokazuju da postoji svetla budućnost za naš sport. Treba napomenuti da je ovo u najvwćoj meri rezultat rada sportista i njihovih trenera o klubovima, a onda i njihovih saveza, a mi smo ovog puta pokušali da budemo za njih jedan dobar servis i da ima makar malo približimo atmosferu kako to izgleda na Olimpijskim igrama, i da im damo motiv da se trude još više kako bismo se u budućnosti družili i na velikim Olimpijskim igrama. New treba zaboraviti i rezultate koji nam nisu doneli medalje, ali su bili jako blizu.
Damir Štajner podsetio je i na rezultate koji nisu doneli medalje, ali su bili vrlo blizu: „Imali smo u biciklizmu 4.mesto u trci na hronometar i 10. u drumskoj trci Veljka Stojnića, u džudou borbe za bronzu iz repasaža, gimnastika je bila blizu finla, košarkaši i odbojkaši su osvojili peta mesta, što znači da ih je samo po jedna pobeda delila od borbe za medale. Svih 62 sportista su opravdali očekivanja i pokazali na to da na njih može da se računa u budućnosti.“

Povezana vest:  EVROPSKI ŠAMPION MARKO DRAGOSAVLJEVIĆ ODRŽAO OLIMPIJSKI ČAS U TRSTENIKU