kurs za pilote paraglajderaPARAGLAJDING
Srpski piloti na Kosovu i Metohiji

Na jezeru Gazivode kod Zubinog potoka na Kosovu i Metohiji, od 2. do 5. oktobra biće održan sigurnosni kurs za pilote paraglajdera u organizaciji Vazduhoplovnog saveza Srbije. Ovaj kurs je deo procesa obuke i edukacije pilota u cilju uvežbavanja snalaženja u različitim okolnostima tokom letenja, kroz simulaciju mogućih neželjenih situacija.
Oko 70 pilota u tri dana će ispratiti teorijski i praktični deo i leteti iznad jednog od najlepših jezera u Srbiji izvodeći sigurnosne manevre. Piloti će putem radio veze biti u kontaktu sa instruktorom na zemlji, koji će im davati upute i upozorenja. Sletanje učesnika je planirano na obalu jezera, a spasilačka služba sa gliserom, plivačem, roniocem i medicinskim osobljem, dežuraće u slučaju neplaniranog upada u vodu pilota i paraglajdera.
Obučavanje pilota paraglajdera je deo projekta „CAN“ (projekat prekograničnog vazduhoplovnog umrežavanja), koji se finansira iz predpristupnih fondova Evropske unije, a čiji je nosilac Vazduhoplovni savez Srbije. Samo nekoliko dana ranije, Kancelarija za evropske integracije na čelu sa Ministarkom Jadrankom Joksimović, dodelila je priznanje VSS kao realizatoru jednog od 13 najuspešnijih projekata koji su se takođe finansirali iz pomenutih fondova.

Povezana vest:  BEJZBOL, TROFEJ BEOGRADA, Beograd 96 ponovo najbolji!