Kostolac 2

Srbija dobila Nacionalni gimnastički centar u Kostolcu

Srbija je dobila novi Nacionalni gimnastički centar u Kostolcu koji nakon rekonstrukcije ispunjava sve uslove za organizaciju međunarodnih takmičenja.
Sredstva za renoviranje izdvojena su zahvaljujući Vladi Srbije, odnosno Ministarstvu omladine i sporta, koji u skladu sa ekonomskim mogućnostima ulažu u izgradnju i rekonstrukciju sportske infrastrukture širom zemlje.
Ministar Vanja Udovičić istakao je da sport mora da deli sudbinu naroda, ali da drfžava, po jasno utvrđenim prioritetima ulaže u sportsku infrastrukturu u svim krajevima Srbije.
„U Beogradu su u toku radovi na atletskoj dvorani, u Novom Pazaru gradi se atletski stadion, u Zrenjaninu se rekonstruiše objekat koji će postati paraolimpijski trening centar, Šabac i Ruma uz pomoć Ministarstva rade na izgradnji kajakaškog centra, nekoliko gradova dobilo je trim staze… Zaista smo posvećeni tome da i vrhunski sportisti imaju najbolje uslove za trening i pripreme i da građani, ma gde da žive, imaju optimalne uslove za rekreaciju?, kazao je Udovičić.
Zahvalivši Ministarstvu omladine i sporta na pomoći u osposobljavanju Nacionalnog gimnastičkog centra, njegov upravnik Dušan Marović rekao je da ovaj objekat ima veliki značaj za razvoj gimnastike u Srbiji.
„Gimnastika je bila na najnižem stepenu, iako je to bazični sport, ali uspeli smo da našim entuzijazmom i razumevanjem Ministarstva dođemo do sredstava. Za Srbiju je ovo veoma značajno, jer reprezentacija naše zemlje ubuduće neće morati da troši ogromna finansijska sredstva za pripreme takmičara u inostranstvu. Sada imamo maksimalne uslove za rad“, istakao je Marović.
Prema njegovim rečima objekat u Kostolcu ima sve uslove da se paralelno odvijaju i muška i ženska takmičenja.
„Dobili smo ceo takmičarski gimnastički asortiman, tako da imamo sve olimpijske strunjače i sprave. To je velika prednost, jer je centar u Kostolcu sada opremljen po standardima za održavanje svetskih kupova, Univerzijade, Evropskog letnjeg festivala mladih“, naveo je Marović.
U kostolačkom centru, pored stotinjak dece, trenira i juniorski prvak Srbije Petar Vefić.
„Napokon imamo sve uslove za trening. Trenutno se spremam za nekoliko međunarodnih takmičenja koja su priprema za Evropski festival mladih u Gruziji?, izjavio je Vefić.
Treneri Nacionalnog gimnastičkog centra u Kostolcu pružaju i usluge korektivne i razvojne gimnastike, a svi sadržaji za decu su besplatni.
„Deca nam prvo dolaze na korektivni program, ali mnogi od njih ostaju i počinju da se takmiče. Radimo na tome da gimnastiku, koja je treći bazični sport, uz plivanje i atletiku koji već donose rezultate, vratimo na mesto koje joj pripada. Želimo da dođemo do evropskog odličja koje bi bilo odraz kvaliteta novih uslova za rad i podsticaj za još više dece da nam se priključe“, zaključio je Marović.

Povezana vest:  BEJZBOL, Srebrni Beograd'96 podno Akropolja!