2015-03-02 VIT-CZV 01HOKEJ NA LEDU
Sjajni dueli u završnici sezone: Beostar u produžetku dobio Partizan, Zvezdi borba za četvrto mesto

Mečevi Prvenstva Srbije za seniore igrani u ponedeljak uveče doneli su odličan hokej i dva veoma neizvesna susreta. Hokejaši Partizana su u derbiju poraženi u svom „Pioniru“ od Beostara rezultatom 7:6 (1:1, 1:1, 4:4, 1:0), prvi put posle šest godina, dok je u borbi za četvrto mesto Crvena zvezda na klizalištu „Pingvin“ bila bolja od Viteza rezultatom 4:2 (1:1, 2:1, 1:0).
Završne borbe u ligaškom delu takmičenja Prvenstva Srbije učinile su šampionat izuzetno zanimljivim. U mečevima igranim u ponedeljak uveče na dva beogradska klizališta viđena je odlična igra i dva izuzetno neizvesna duela. Crvena zvezda je u utakmici 14. kola na Novom Beogradu savladala domaći Vitez rezultatom 4:2 i preuzela četvrto mesto na tabeli, poslednje koje vodi u plej-of. Na drugom kraju prestonice, Beostar je drugi put ove sezone savladao aktuelnog šampiona, u pravoj goleadi viđenoj u „Pioniru“, a ponovo je do pobede stigao u produžetku. „Pingvini“ su crno-belima naneli prvi poraz na domaćem ledu u Prvenstvu Srbije još od 2009. godine i finala plej-ofa protiv Vojvodine (3:6), te najavili žestoku borbu za titulu sa crno-belima, naravno, ako se dve ekipe sastanu u finalu plej-ofa.
Rasplet utakmice u novobeogradskom „Pingvinu“ nagovešten je sredinom utakmice kada su crveno-beli, preko Dominika Plavšića i češkog internacionalca Daniela Vosike, u samo 37 sekundi dva puta pogodili mrežu odličnog Aleksandra Fata (30 odbrana) i najavili pobedu gostiju. Prethodno je Marko Protić već u drugom minutu doneo prvo vođstvo Zvezdi, da bi u 14. u „pauer pleju“ poravnao Elvis Tominović. Ipak, vrlo brzo posle vođstva crveno-belih od 3:1 „vitezovi“ su izjednačili golom Bogdana Jankovića. Usledio je žestok pritisak domaćih i pokušaj da se stigne do produžetka koji bi im osigurao poziciju koja vodi u plej-of, ali ni nekoliko kazni crveno-belih u nizu, niti povlačenje Fata sa leda u poslednjem minutu, nisu doneli domaćim „oklopnicima“ željeni rezultat, dok je odličan bio i golman gostiju Peter Hričina (ukupno 33 odbrane). Dvadesetak sekundi pre kraja Robert Sabadoš je pogodio sa polovine leda u praznu mrežu „vitezova“ i doneo vredan trijumf gostima.
Ovom pobedom Crvena zvezda je ponovo izbila na četvrto mesto na tabeli, sa istim brojem bodova, ali i boljim međusobnim odnosom pobeda i poraza (2:1), boljom gol razlikom (-24 naspram -41), pa „vitezovima“ poslednja nada za plej-ofom ostaje u duelu sa aktuelnim šampionom Partizanom, koji je veliki favorit u tom susretu.
Ništa manje uzbudljivo, iako bez rezultatskog značaja, nije bilo ni u meču u našoj najvećoj ledenoj dvorani. Naprotiv, Partizan i Beostar odigrali su još jednu sjajnu utakmicu u kojoj su gosti bili koncentrisaniji, bolje koristili svoje prilike i stigli do druge pobede nad aktuelnim prvakom, ponovo u produžetku. Utakmica je bila izuzetno tvrda u prve dve trećine u kojima su obe ekipe postigle po jedan pogodak u svakom periodu. Kapiten domaćih Marko Milovanović otvorio je listu strelaca u šestom minutu, ali je samo tri minuta kasnije poravnao 16-godišnji Vladimir Živić. Ponovo su crno-beli stigli do vođstva kada je sredinom drugog dela igre Boban Čuković pogodio za vođstvo od 2:1, da bi Dmitrij Gnitko nastavio sjajnu golgetersku seriju i na ovom meču i četiri minuta pre poslednjeg odmora doneo novo izjednačenje u „šort hendu“.
U poslednjih dvadeset minuta usledila je prava goleada u kojoj je viđeno čak osam pogodaka. Gosti su već u prvih šest minuta trećeg perioda tri puta stizali do prednosti, golovima Kamila Kinkora u novom „šort hendu“, Dmitrija Gnitka i Božidara Ignjatovića, dok su crno-beli dva puta vraćali egal zahvaljujući golovima Nenada Rakovića, ali ne i treći put. Usledio je rezultatski mirniji period u kojem je Partizan pokušavao da stigne do novog izjednačenja, ali je reprezentativni čuvar mreže Arsenije Ranković imao još jedno sjajno veče odbranivši čak 60 šuteva domaćih „oklopnika“. Na drugoj strani, potpuno drugačija slika, jer je njegov kolega iz nacionalnog tima Milan Luković imao veče za zaborav, zaustavivši tek devet od samo 16 udaraca koliko su „pingvini“ uputili ka golu. Ipak, gosti su još jednom pokazali sjajnu brzinu i odličnu realizaciju u 53. minutu kada je i Petar Novaković uspeo da iznenadi domaće, postigavši i treći gol u „šort hend“ situaciji i nagovestivši trijumf svog tima (4:6).
Tako međutim nisu mislili domaći koji su svim silama napali u završnici, što je urodilo plodom najpre u 55. minutu, kada je Marko Milovanović svojim drugim golom ublažio prednost Beostara, da bi kapiten crno-belih samo dvadeset sekundi pre kraja još jednom pogodio u situaciji „4 na 4“ i doneo Partizanu produžetak. Činilo se tada da je psihološka prednost na strani crno-belih, ali je kazna koju je samo devet sekundi pre kraja regularnog dela dobio Ogrizović donela novi obrt. Gosti su posle 65 sekundi igre u produžetku uspeli da još jednom zatresu mrežu Lukovića i stignu do drugog trijumfa u sezoni nad prvakom Srbije. Gol odluke, svoj 21. u šampionatu postigao je Kamil Kinkor i tako potvrdio prvo mesto na listi strelaca.

Povezana vest:  KUGLANJE, Pioniru bronza u Ligi šampiona

PHOTO: SHLS