baloni kalemegdan 2

Šareno nebo iznad Beograda

U nedelju (24. maja) sa aerodroma Lisičiji Jarak, poletelo je 15 vazduhoplovnih balona,  u sklopu događaja „Beogradski manifest 2015“. Preletevši beogradska naselja opštine Palilula, išarali su nebo najrazličitijim bojama. Sleteli su nadomak gradskog jezgra grada Pančeva. Pored balonara iz Srbije, posade koje su uveličale ovu manifestaciju, u Srbiju su došle iz Mađarske, Slovenije, Rumunije, Češke i Holandije.

Povezana vest:  ALPSKO SKIJANJE, Nova pobeda i rekord za Tinu Maze

-Pvenstveno želim da se zahvalim organizatorima beogradskog manifesta, koji su prepoznali vrednosti balonarstva i njegove atraktivnosti. Iskreno se nadam da će ovakva manifestacija zaživeti, da će postati tradicionalni događaj, a da će baloni postati njen zaštitni znak. – izjavio je Srđan Srdić, pilot balona i predsednik komisije za balonarstvo u Vazduhoplovnom savezu Srbije.

U lepoti slobodnog leta balona, imali su mogućnost uživati samo sugrađani koji su budni proveli jutarnje časove, jer su zbog nestabilnosti vremenskih uslova, baloni poleteli rano ujutru.

Povezana vest:  STRELIČARSTVO, Akošu Vargi „Trofeja Beograda“

Dan ranije (23. maj) balonari su svoje letelice formirali na kalemegdanskom platou ispred Nebojšine kule, gde su se svi zainteresovani posetioci mogli bolje upoznati sa najstarijim vazduhoplovnom sportom.