rukomet tribina sajam

Tribina „Značaj i uloga golmana u rukometnom timu“

U organizaciji Fakulteta za sport Univerziteta „Union – Nikola Tesla“, a uz podršku Rukometnog saveza Srbije, danas je na Sajmu sporta održana tribina pod nazivom „Značaj i uloga golmana u rukometnom timu“.
Četiri, nekadašnja vrhunska rukometna golmana, od kojih su troje osvajači olimpisjkog zlata, Dragica Đurić, Mirko Bašić, Abas Arslanagić i selektor muške seniorske reprezentacije Srbije, Dejan Perić, evropski klupski prvak i osvajač bronzane medalje na Svetskom prvenstvu, na osnovu stečenog iskustva govorili su na temu značaja i uloge golmana u timu.
Abas Arslanagić na početku tribine izneo je svoje nezadovoljstvo današnjim stanjem kada su u pitanju golmani na prostoru bivše Jugoslavije. Po njegovim rečima, nekada je stanje bilo mnogo bolje, a da se današnji treneri bave prepisivanjem sa inerneta i da iz tog razloga svi rade isto. Šterbik i Šarić su po njemu najbolji golmani poslednjih 15 godina. Veliki problem su i slabo plaćeni treneri golmana, koji onda nemaju interes da rade kako treba. Kako je g. Arslanagić rekao u današnjem svetu nije video ništa novo u odnosu na period kad je on igrao i bio trener, osim Skandinavca koji su doneli jednu školu u kojem je golman stalno u padu, ima jedan nestabilan stav.
Mirko Bašić je rekao da bi Hrvatska danas imala puno više medalja poslednjih godina da su u svojim redovima imali boljih golmana. Po njegovom mišljenju Hrvatska reprezentacija se previše vezala za jednog golmana, Mirka Alilovića, koji po njegovom mišljenju nije golman tog kalibra. Golman, po njegovim rečima, mora da se nauči da je kriv za svaki postignuti gol, jer samo tako njegova odgovornost raste i tako može da postigne velike rezultate.
Dragica Đurić, trener ženske seniorske rukometne reprezencije Srbije, kroz rad sa golmanima koristi razne tehnike jer kako kaže, golmanske vežbe moraju da se prilagode golmanu, jer nisu svi isti. Ženska seniorska reprezentacija u svom sastavu ima i psihologa koji dosta pomaže, naročito u radu sa golmanima. Svaki golman mora sam da izabere koje vežbe mu još odgovaraju, bilo koji drugi sport koji ga opušta, zbog dodatnog pritiska koji nosi sa sobom. Žene zbog specifičnog položaja, prave pauze, što bitno utiče na njihove karijere.
Skandinavske zemlje dominiraju u ženskom rukometu što pokazuju sve statistike. Oni imaju fenomenalnu rukometnu školu, gde golman sarađuje sa odbranom.
Dejan Perić, nekadašnji golman i današnji selektor muške juniorske i seniorske reprezentacije Srbije, je rekao da je rukometni gol sveto mesto, gde čovek upozna sebe i svoje strahove. Po njemu rukometni gol ne priznaje alibi, ili je ušla ili je ostala ispred gola. Odgovornost svakog golmana je velika i zbog toga mora da postoji kvalitet u kontinuitetu. Golman mora da bude spreman kao desetobojac. Dejan Perić u svojoj dugoj karijeri je na svojim treninzima primenjivao kombinaciju više sportova, od gimnastike do tenisa. „Dok sam igrao u Barseloni, primenjivali smo i naočare za plivanje kako bi skratili periferni vid“. Savremeni rukomet zahteva od golmana da ovlada svim tehnikama, brzo se igra, brani se sa svih pozicija. Trener da bi radio uspešno sa jednim golmanom, mora dobro da se upozna golmana. Najbitnije je poverenje koje se stvara između trenera i igrača, odnosno, golmana. Vrlo važno je izbeći automatizam greške. Samo stalnim ponavljanjem to se može izbeći. Selektor Perić se takođe složio da su Šterbik i Šarić pravi prototipi golmana.
U nastavku okruglog stola, Jelena Erić Rakonjac, bivša reprezentativka i vicešampionka Sveta, predstavila je besplatnu aplikaciju za android telefone i tablete– „Rukometni treninzi“, projekat čiji je nosilac Rukometni savez Vojvodine u saradnji sa Pokrajinskim sekretarijatom za sport i omladinu. Aplikacija je dostupna na srpskom i engleskom jeziku, a u izradi aplikacije učestvovali su vrhunski sportisti, istaknuti treneri i najtalentovaniji mladi igrači.
Moderator Okruglog stola bio je Dragan Đukić, svojevremeno selektor muških seniorskih reprezentacija Švajcarske, Velike Britanije i Izraela.

Povezana vest:  Rukometaši pozvali Nišlije u pomoć

PHOTO: RSS