pletikosic vizaPletikosić sedmi putnik za Rio!

Kragujevački strelac Stevan Pletikosić, zauzeo je sedmo mesto u gađanju vazdušnom puškom prvog dana Svetskog kupa na olimpijskom strelištu u Minehnu sa 99,1 krug i osvojio vizu za Rio!

U finalu je pobedio Ćinan Žu (Kina) sa 206 krugova ispred Vladimira Maslenikova (Rusjia) sa 205,7 i Oleha Carkova (Ukrajina) sa 184,2 kruga. Carkov, šestoplasirani Adhinav Bindra (Indija) i sedmi Pletikosić osvojili su olimpijske vize. Od osmorice finalista, četvorica nisu imali izvađene ulaznice za olimpijski turnir iduće godine, a otpao je  osmoplasirani Rumun Moldoveanu.

Pre finala Pletikosić je bio osmi sa 627,1 krug koliko je bilo potrebno za  ulazak u oktet koji je odlučivao o medaljama i olimpijskim kvotama. Najbolji posle osnovnog dela bio je Ukrajinac Carkov sa  630,8 krugova. Milutin Stefanović je zauzeo 23. mesto sa 624,6 krugova, Milenko Sebić je bio 29. sa 624 kruga. Ukupno  su gađala 132 strelca.

– Dobro sam gađao osnovni deo, imao sam posle četiri serije sjajan „prolaz“ za visok rezultat, ali sam u poslednjoj seriji popustio, osetio sam umor, pogodio sam samo 101,2 kruga, ali, na sreću, nisam ugrozio plasman u finale – pričao je posle meča Stevan Pletikosić.-  U finalu je primarni cilj bio da osvojim vizu, kada je otpao Moldoveanu i kada sam i sedmim mestom osvojio kvotu, adrenalin je pao,  napravio sam grešku jer sam desetom dijabolom pogodio 8,1 krug i ispao iz trke za medalju. Veoma sam srećan, preskočio sam London, a ispunjenje norme za odlazak u Rio bio je glavni cilj u ovoj sezoni. Mislim da će nam ekipa biti još brojnija.

Povezana vest:  Jelena Arunović o kampu SSS: Očekujem da seniorke podrže juniorke

Pletikosiću (43 godine) će u Riju biti šesto učešće na OI: 1992. u Barseloni osvojio je bronzu MK puškom 60 metaka ležeći, potom je gađao u Atlanti 1996, Sidneju 2000, Atini 2004. i Pekingu 2008. (sedmi u finalu vazdušnom puškom). Sada Srbija ima ukupno sedam  olimpijskih viza. Dve su u Granadi prošle godine na SP osvojile Andrea Arsović (puška) i Jasna Šekarić (pištolj), a dve ove godine na Svetskom kupu u Koreji Ivana Maksimović (puška) i Dimitrije Grgić (pištolj)  dok su u Fort Beningu zlatnim medaljama karte za Rio izvadili Milutin Stefanović (puška) i Damir Mikec (pištolj). U Minhenu im se pridužio i Stevan Pletikosić.

Ni jedna srpska takmičarka nije ušla u finale vazdušnom puškom koje je vredelo visoka 417,3 kruga. Andrea Arsović je bila 21. sa 416 krugova, Katarina Biserčić se plasirala na 46. mesto sa 413,7 krugova, dok je Ivana Maksimović, u konkurenciji 143 takmičarke, zauzela 51. poziciju sa 413,5 krugova.

U osnovnom delu Kineskinja  Donći Čen je sa 622,9 krugova popravila svetski rekord Siling Ji (Kina) od 422,5 krugova iz finala Svetskog kupa u Minhenu  2013. U finalu, zlato je pripalo Siling Ji (Kina) sa 209,8 krugova, ispred Hrvatice Valentine Gustin sa 207,3 kruga koja je osvojila prvu od tri olimpijske vize u ovoj disciplini, dok je bronza pripala Dongći Žang (Kina) sa 164,8 krugova.  Ostale dve olimpijske vize osvojile su (još je nezvanično) petoplasirana Olivia Hofman (Austrija) i šestoplasirana Laura Nina Krocer (Nemačka).

Povezana vest:  Andrei Arsović srebro, Danici Rašeti bronza na VN Novog Sada

Za „em – ku – es“ gađale su i ispunile normu (392 kruga) Dragana Todorović 415,6 i Jelena Živković 409 krugova.

Održane su eliminacije, zbog velikog broja prijavljenih, MK pištoljem za muškarce i sva trojica srpskih reprezentativaca su se plasirala za kvalifikacije u petak 29. maja posle kojih će osmorica najbolji nišaniti medalje i dve olimpijske vize. U drugoj grupi Damir Mikec je bio treći saa 561 krgom, a Dimitriej Grgić 11. sa 557 krugova. Andrija Zlatić je u prvoj grupi bio 28. sa 544 kruga.

Počela su nadmetanja dama MK poištoljem 30 plus 30 metaka. U prvom delu 30 metaka precizno povela je Ukrajinka Kostevič 297 krugova. Zorana Arunović je trenutno 13. sa 290, Jasmina Grgić 34. sa 286, a Jasna Šekarić 52. sa 284 kruga. U petak  će gađati još 30 metaka brzom paljbom i osam najboljih na osnovu ukupnog rezultata plasiraće se u finale i boriti za medalje i dve olimpijske vize. Za „em- ku – es“ (osnovni kvalifikacioni rezultat) gađala je Bobana Veličković i ispunila normu (555) sa 562 kruga.

Povezana vest:  Maksimovićeva nišani Rio iz Bara

– Pletikosićeva viza  je dobra dobitna kombinacija za nas – komentar je Srećka Pejovića sportskog direktora SS Srbije. – Ispunili smo bonus od dva strelca u disciplini vazdušna puška i sada se okrećemo MK oružju gde imamo dva jaka aduta, Sebića i Mirosavljeva. Čestitke Pletikosiću, bio je i na putu ka veoma visokom rezultatu osnovnog dela, ali  konac delo nije ukrasio… Rezultati su bili izuzetno dobri i  kod žena,  oboren je i svetski rekord osnovnog dela, ali naše takmičarke nisu ih ispratile pa smo ostali bez finalistkinja. Imam utisak da su malo umorne. Pištoljem kod muškaraca kvalifikovali smo sva tri strelca, od dama očekujem da u brzoj paljbi budu na nivou i da se izbore za finale…

Drugog dana Svetskog kupa  na kome učestvuje 901 strelac iz 87 zemalja,  za plasman u finale boriće se srpske takmičarke i takmičari MK pištoljem, dok će u eliminacijama MK puškom 60 metaka ležeći gađati Milenko Sebić, Stevan Pletikosić i Nemanja Mirosavljev, a za „em – ku – es“ Dejan Pešić.