djokovic slavlje ao

AO 2015
Đoković u finalu Otvorenog prvenstva Australije

Srpski teniser Novak Đoković plasirao se danas u finale Otvorenog prvenstva Australije u Melburnu pošto je pobedio branioca titule, Švajcarca Stena Vavrinku sa 3:2 u setovima (7:6, 3:6, 6:4, 4:6, 6:0).
Đoković se posle tri sata i 35 minuta plasirao u svoje peto finale na Australijan openu I pokušaće da osvoji petu titulu u Melburnu, odnosno svoj osmi grend slem trofej u karijeri.
To je bila 17. pobeda prvog tenisera sveta u 20 duela sa Vavrinkom, četvrtim igračem na ATP listi.
Đoković će u finalu igrati protiv šestog tenisera sveta, Britanca Endija Mareja, koji je u polufinalu pobedio Čeha Tomaša Berdiha sa 3:1 u setovima (6:7, 6:0, 6:3, 7:5). Marej se plasirao u svoje četvrto finale na Australijan openu i do sada nije osvojio trofej na tom turniru.
Prvi set je počeo mirno, teniseri su bili sigurni na svoj servis sve do sedmog gema. Prvo je Vavrinka bez mnogo muke napravio brejk I poveo sa 4:3, da bi Đoković odmah uzvratio.
U pauzi između gemova Đoković je razbio reket, što mu je izgleda pomoglo, pošto je naredni gem dobio sa „nulom“ i izjednačio na 4:4.
Đoković u desetom gemu nije iskoristio dve set lopte, pa se pobednik prvog seta rešavao u taj-brejku u kojem je Đoković bio više nego ubedljiv – dobio je taj deo igre sa 7:1 i poveo sa 1:0 u setovima.
Vavrinka je na početku drugog seta polako podizao nivo igre, dok je Đoković, s druge strane, „padao“ i počeo da greši.
Švajcarac je iskoristio te greške Đokovića i stigao do brejka I prednosti (4:2), koju je bez problema održao do kraja seta. To je bio prvi set koji je Đoković izgubio od početka Australijan opena.
U trećem setu se vodila velika borba. Đoković je poveo sa 3:0, ali se Vavrinka nije predavao, pa je u petom gemu napravio brejk i to bez
izgubljenog poena.
U naredna četiri gema i Đoković i Vavrinaka su bili sigurni na svoj servis, ređali su se sjajni poeni, ali i greške na obe strane. U desetom gemu Švajcarac je napravio dve velike greške, pa je Đoković iskoristio novu brejk, a prvu set loptu i poveo sa 2:1.
Početkom četvrtog seta Vavrinka je napravio nekoliko grešaka, Đoković je postao agresivniji, ali i strpljiviji, što mu je donelo prednost od 2:0.
Kada je izgledalo da je Đoković pronašao svoju prepoznatljivu igru, odigrao je još jedan loš gem. Vezao je duplu i tri neiznuđene greške i tako praktično poklonio gem Vavrinki. Đoković je već u narednom gemu imao tri prilike da oduzme servis četvrtom teniseru sveta, ali se Vavrinka odbranio i izjednačio na
Od rezultata 3:3 Đoković je stao i tako pomogao Vavrinki da izbori peti, odlučujući set. Koliko je igrao loše u četvrtom setu najbolje pokazuje podatak da nije imao nijedan direktan poen.
Đoković je peti set dobio sa 6:0, ali ni malo lako, iako rezultat govori drugačije.
Skoro svaki gem u petom setu se igrao na razliku i Vavrinka je imao brejk prlike, ali je srpski teniser u odlučujućim momentima bio bolji, pa se plasirao u finale posle više od tri I po sata igre i posle meča u kojem je bilo više grešaka nego direktnih poena.
Finale je na programu u nedelju 1. februara od 9.30.

Povezana vest:  WTA MADRID, Rezai protiv Venus Vilijams u finalu madridskog turnira

PHOTO: Clive Brunskill/Getty Images Sport