walking dead snimanje

Od ponedeljka kreće spinof serije „Okružen mrtvima“

Dva ključna pitanja čekaju „Fear the Walking Dead“, spinof popularne serije „Okružen mrtvima“ (Walking Dead), koja na male ekrane stiže i u Srbiju preko Fox-a u ponedeljak 24. avgusta.
Kako piše AP, prvo pitanje je koliko je zombija potrebno da bi privukli publiku novoj seriji čija je priča smeštena u prve dane zombi apokalipse. Drugo: koliko je publike dovoljno da bi nova serija mogla da se poredi sa planetarno popularnim originaom čija šesta sezona kreće u oktobru?
-Ako bih svako jutro ustajao misleći o 20 miliona gledalaca po epizodi, ne bih ni izašao iz kreveta – rekao je AP-u izvršni producent nove serije Dejv Erikson aludirajući na publiku serije „Okružen mrtvima“.
-Napisali smo, a ekipa je odglumila snažnu sezonu. Mislim da će se ljudima dopasti, kako zbog same serije, tako iz zbog toga kako se uklapa sa originalnom serijom – dodao je.
Televizija AMC – koja je producent obe serije, posle završetka „Čiste hemije“ (Breaking Bad) i „LJudi sa Menhetna“ (Mad Men), već je naručila 15 epizoda za drugu sezonu što je pokazatelj da očekuju da će prva sezona od šest epizoda biti hit.
LJubitelji „Okružen mrtvima“ gde se radnja dešava u Džordžiji otkriće da u „Fear“-u zombija nema toliko ali će im nova serija možda olakšati čekanje do 11. oktobra kada počinje nova sezona.
-Nismo smišljali priču brinući o tome da li ima dovoljno zombija. Imate epizodu bez zombija i verovatno će slična epizoda biti i u drugoj sezoni. I to je ok – rekao je AP-u Erikson
Ali tu su druge „poslastice“. Za razliku od „Okružen mrtvima“ koji počinje u postapokaliptičnom svetu koji su preplavili zombiji – nazvani „šetači“, fokus nove serije je na okruženje i likove pre nego što je haos izbio.
Originalna serija je „sjajno konstruisana, sa apokalipsom koja sve obuhvata i kako su je likovi preživeli“, rekao je Erikson. „Mi to nismo hteli da uradimo. Ovde imamo priliku da epidemiju malo dublje istražimo i provedemo više vremena sa njom“.
I? Da li će se saznati šta je uzrok epidemije zombija? „Ne“, kaže on.
Prisustvo „zaraženih“, kako ih zovu u ovoj seriji, nije toliko naglašeno ali je i dalje zastrašujuće.
„Fear“ se dešava na asfaltu istočnog Los Anđelesa i prilično se oslanja na svakodnevna dešavanja. Nema raskoši Holivuda ili Malibua, već su likovi vredni, radni, etnički raznoliki stanovnici koji su suočeni sa promenama urbane Amerike.
Glavni likovi su Medison Klark (Kim Dikens) i Travis Manava (Klif Kertis) i Medisonin sin Nik, tinejdžer navučen na drogu koga igra britanski glumac Frenk Dilejn.
Nik ima podršku koja mu je potrebna i od majke i njenog partnera koji su odrasle, odgovorne osobe i upravo su ti likovi privukli Dikensovu i Kertisa koji su prvobitno bili nevoljni da rade na horor seriji.
-Veoma mi se dopalo. I što sam više čitala, to mi se činilo da će biti zabavno i uzbudljivo i izazovno igrati taj lik – rekla je ona.
Za Kertisa, Novozelanđanina maorskog porekla, prilika da igra muškarca sličnog porekla bila je samo deo „kolača“. Dopalo mu se i što je za poprište izabran istočni LA koji je mahom zanemaren i što je pogled na muževnost danas drugačiji nego u ostalim serijama i filmovima.
Muškarcu u ovakvim žanrovskim dramama su „uglavom pogubljeni, sa demonima u glavi“. Ali Travis je -lojalan tip koji pokšava da učini nešto dobro. A to je mnogo teže nego da ste pogubljen lik koji ima problem sa svojim demonima.
Za Kertisa biti deo „ogromne franšize“ je privilegija i velika prilika ali, kako je primetio Erikson, to nosi i pozamašan prtljag – naročito u vidu miliona obožavalaca „Okružen mrtvima“.
-Mi ne definišemo uspeh dostizanjem tog broja…Naćićemo naše mesto i našu publiku. A ja se nadam da će svi koji vole tu seriju voleti i našu, mada sam svestan da je to malo nerealno – rekao je on.

Povezana vest:  Premijera druge sezone “Spasavanje imanja” na Discovery kanalu