wolf-hall

Srednji vek kao inspiracija za serije

Istorijske, kostimirane drame već izvesno vreme „vladaju“ malim ekranima, ali je nova grupa serija sada fokus pomerila sa „Tjudorovih“ i „Daunton ebija“ na saksonske ratnike, Beovulfa i velško „Hrabro srce“.
Sklonite se u stranu Henri VIII i Tomasu Kromvelu, piše Gardijan, heroji ove sezone istorijske televizije su mačem naoružani ratnici Srednjeg veka koji se bore i sa ponekim zmajem.
Planetarni uspeh serija „Igra prestola“, „Wolf Hall“ (Vučje leglo) i „Tjudorovi“ podstakao je BBC i ITV da se okrenu dublje u britansku istoriju i tamo pronađu inspiraciju za nove serije pune manjkavih heroja, krvi, seksa i nasilja.
U oktobru na BBC-u počinje prikazivanje „The Last Kingdom“, serije koju produciraju tvorci „Daunton Ebija“. Reč je o ekranizaciji prvih osam knjiga „Warrior Ćronicles“ (Ratničke hronike) Bernarda Kornvela, autora romana o Ričardu Šarpu koga je u seriji igrao Šon Bin. Serija se bavi borbama Danaca i Angklosaksonaca u 9. veku kada je Alfred Veliki spasao jednu od tri saksonske kraljevine Veseks i englesko društvo.
ITV će u januaru gledaocima ponuditi „Beovulfa“ (Beowulf: Return to the Shieldlands), seriju od 13 epizoda zasnovanu na anglosaksonskom epu koji je na savremeni engleski 2000. preveo Šejmus Hini. Uz hrabre junake, biće tu i kompjuterski animiranih zmajeva i čudovišta.
Američka televizija FX i tvorac kultne serije „Sons of Anarchy“ Kurt Sater rade na priči o 14-vekovnoj pobuni erlova koji su čuvali anglo-velšku granicu. Serija „The Bastard Executioner“ je velška verzija „Hrabrog srca“ i snimana je u Velsu a Sater – poznat po grozomornim scenama nasilja, isto obećava i u ovoj seriji.

Povezana vest:   Luna Đogani ovog utorka u emisiji “Ami G Show” otkriva zašto je u ljubavi luda!