Game of Thrones S4 PosterIgra prestola podstiče privredu Severne Irske

Serija „Igra prestola“ donela je svoju „magiju“ privredi Severne Irske – prvo zapošljavanjem lokalnog stanovništa za snimanje, a potom i privlačenjeme zaljubljenika u TV-seriju koji žele da vide gde je snimana, piše danas Gardijan (Guardian).
Prvi zainteresovani su zaprvo bili iz grupa koje su autobusima obilazile Prolaz divova (Giant’s Causeway) u Severnoj Irskoj.
-To mesto sa spiska Svetskog nasleđa Uneska, u severnoj oblasti Severne Irske je sasvim u redu – ali da li bi mogli usput stati da vidimo mesta gde je snimana ‘Igra prestola’ – navodi Gardijan reči tih posetilaca.
Planirane posete lokacijama „Igre prestola“ počinju danas i biće ih triput nedeljno pošto je potražnja sve veća, navodi organizatorka putovanja Kistina Mekomp, dodajući da su fanovi te serije novi „trekiji“ – kako nazivaju zaluđenike „Zvezdanim stazama“.
Serijal „Igra prestola“ čija se četvrta sezona sada prikazuje samo u SAD, privukla je 14 milion gledalaca, među kojima je i predsednik Barak Obama koji je toliko zavisan od nje da je tražio da mu se unapred pošalju nove epizoide.
„Igra prestola“ je snimana u napuštenim zgradama na dokovima Belfasta, kao i u močvarama, na obalama i u šumama Severne Irske.
Za pet godina snimanja, „Igra prestola“ je Severnoj Irskoj donela 82 miliona funtu (99 miliona evra) i više od 900 radnih mesta s punim radnim vremenom i 5.700 s delimičnim radnim vremenom u oblasti koja ima manje od dva miliona žitelja.

Povezana vest:  Premijera dokumentarnog HBO filma "Muzička kutija - Vudstok '99: Mir, ljubav i bes"