Kosnica 06Sportsko-ekološki kamp „Košnica prijateljstva 10“ od 14. do 30. jula
 
Udruženje građana Košnica i ove godine, već  desetu jubilarnu godinu za redom, organizuje dečji sportsko-ekološki kamp „Košnica prijateljstva 10“ na Begečkoj jami za decu bez roditelja ili adekvatnog roditeljskog staranja kao i za decu iz socijalno ugroženih porodica.
Ove godine je, osim petoro štićenika Dečjeg sela iz Sremske Kamenice, petoro mališana iz programa Jačanje porodice i petoro iz programa Podrška porodici u krizi, planiran i dolazak 11 mališana iz SOS zajednice mladih Osijek iz Hrvatske, 7 dece iz Mladinski dom Malči Beličeve iz Slovenije, 20 sa Kosova opština Štrpce, 5 Rusa iz Ruske zajednice u Srbiji, 5 mališana iz Sigurne dečje kuće i petoro dece iz Svratišta. Broj učesnika ovogodišnjeg kampa je 68 dece, a dužina trajanja kampa je 15 dana u periodu od 14. do 30. jula, s tim što 14. jula u kamp dolaze volonteri koji će pripremiti sve za dolazak dece, koja u kampu borave od 20. do 27. jula. U realizaciji ovogodišnjeg Sportsko-ekološkog kampa „Košnica prijateljstva 10“ će učestvovati oko stotinu osoba uključujući 60 volontera iz Španije, Francuske i regiona, kao i stručni tim psihologa i pedagoga, ali i profesionalne animatore. U rad kampa biće uključeni i studenti sa Fakulteta za fizičku kulturu.
U sklopu kampa ove godine za decu organizujemo sportske aktivnosti (plivanje, košarka, fudbal, odbojka na pesku) i kreativno-ekološke radionice, kao i radionice nenasilne komunikacije. Za vreme trajanja kampa na Begečkoj jami će biti održan i pozirišni festival 25. i 26. jula. Festival organizuje U.G. Košnica i udruženje „U svetu postoji jedno carstvo, u njemu caruje drugarstvo“. Učesnicima kampa će se predstaviti profesionalna i dečja pozorišta, ali će i kamperi učestvovati na ovom festivalu. Oni će u okviru radionica pripremiti lutkarsku predstavu, pozorište senki i plesnu tačku, a predstaviće i rad ritmičke i žonglerske sekcije. Pored svih ovih aktivnosti, deca će u toku kampa ići i na izlete u Novi Sad i na Petrovaradinsku tvrđavu.
Drugu godinu za redom na kamp „Košnica prijateljstva“ dolaze i kuvari. Asociacija šefova kuvara Srbije će zajedno sa maturantima srednje kuvarske škole iz Novog Sada boraviti sa mališanima na Begečkoj jami i za njih pripremati hranu, ali će ih i učiti kulinarskim veštinama. U ovoj akciji učestvovaće  i blog „Bite to Satisfaction“. Asociacija šefova će za decu pripremati gozbu u subotu 26. jula,dok će maturanti sve vreme trajanja kampa raditi sa decom i učiti ih zdravoj ishrani. Ova akcija pokrenuta je prvi put prošle godine i oduševili je kako učesnike kampa, tako i šefove koji su radili sa decom.
Pored svega navedenog U.G. „Košnica“, organizacija „Komunikacija za razvoj društva“ iz Gračanice (KiM) i Exit festival i ove godine vode oko 100 mladih sa Kosova i Metohije na Exit Festival.
Udruženje građana „Košnica“ osnovano je 31. oktobra 2005. godine u Novom Sadu kao humanitarno, nestranačko, nevladino i neprofitno udruženje građana. Aktivnosti koje sprovodi uglavnom su namenjene deci bez roditeljskog ili adekvatnog roditeljskog staranja, kao i deci iz socijalno ugroženih porodica. Ove aktivnosti za cilj imaju prikupljanje sredstava za pomoć ovoj grupi dece. „Košnica“ tokom cele godine kontinuirano radi sa štićenicima SOS Dečjeg sela iz Sremske Kamenice.
Košnica je do sada organizovala 9 Sportsko-ekoloških kampova „Košnica prijateljstva“, kao i brojne druge aktivnosti kao što su škole plivanja, škole klizanja, brojne radionice, izlete, posete muzejima, pozorištima, bioskopima, kao i više od 30 humanitarnih koncerata. Nedavno je u saradnji sa Sigurnom dečijom kućom realizovala  projekat „Više od igre“, koji će biti nastavljen sa početkom nove školske godine. Aktivnostima je do sada obuhvaćeno više od 600 dece bez roditelja ili adekvatnog roditeljkog staranja iz čitavog regiona, a kroz humanitarne koncerte više hiljada mladih u Novom Sadu je upoznato sa problemima ove grupe dece.
Vizija UG „Košnica“ je društvo u kom su svoj deci, bez obzira na veroispovest, nacionalnu pripadnost, socijalni i ekonomski status, poreklo, pol, fizičke i mentalne sposobnosti, zagarantovana dečija prava propisana Konvencijom Ujedninjenih Nacija o pravima deteta. Misija „Košnice“ je Srbija kao društvo u kom je obezbeđen kvalitetan život za decu roditeljskog i adekvatnog roditeljskog staranja, kao i za deci uz socijalno ugroženih porodica, i njihova potpuna integracija u društvenu zajednicu.
Naš dugoročni cilj je da dečiji kamp „Košnica prijateljstva“ pored tradicije dobije i evropsku dimenziju, kao i da postane centar za obuku volontera. Zajedno sa vama širimo ideju humanosti i podsećamo na društvenu odgovornost zajednice prema deci. Drago nam je da možemo da podelimo divan osećaj nesebično pružene ljubavi i pažnje onima kojima je to zaista neophodno.
Realizaciju projekta „Košnica prijateljstva“ pomogli su Vlada autonomne pokrajine Vojvodine, Sekretarijat za sport i omladinu, Ministarstvo kulture Vlade Republike Srbije,  Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije, Gradska uprava za sport i omladinu grada Novog Sada I Naftna industrija Srbije – fondacija „Zajednici zajedno“ , DTD Ribarstvo i  Asocijacija Šefova Kuvara Srbije.
U realizaciju projekta uključeni su i predšolska ustanova Radosno detinjstvo,  plesno udruženje Groove, Mini klub, udruženje Barabarka, Željko veseljko, Asociacija šefova kuvara Srbije, udrženje U svetu postoji jedno carstvo, u njemu caruje drugarstvo, Rego d.o.o. i blog Bite to Satisfaction.
Povezana vest:  Nastavljamo sa čestim pranjem ruku, ali moramo misliti i o zdravlju kože, upozoravaju stručnjaci