stjuardesaFly Fly Travel: Stjuardi i stjuardese – sve popularnije zanimanje u Srbiji

Ljudska bića, društvena po prirodi, još od prastarih vremena tražila su načine za međusobno povezivanje. Kako se zajednica razvijala, povećavale su se distance koje je trebalo preći, ali isto tako i raspoloživa sredstva i broj načina pomoću kojih se to može ostvariti. Još od otkrića točka, pa do nekada nezamislivih letećih mašina u vidu aviona, saobraćaj je išao u korak sa opštim civilizacijskim razvojem.
U skladu sa novim tehnologijama i sredstvima prevoza, pojavljivala su se i nova zanimanja. Jedno od najpopularnijih takvih zanimanja danas je stjuardesa, odnosno stjuard, u oblasti kabinskog osoblja. Ono što ljude, naročito mlade, privlači ovom zanimanju, su dobre plate, mogućnost da se putuje širom sveta i činjenica da za to nije potrebno visoko obrazovanje.
Za razliku od svetskih trendova, ovo zanimanje u Srbiji nije bilo toliko popularno u prethodnih 15-ak godina, iako jeste bilo popularno za vreme najjačih dana nacionalne avio kompanije. Nedavno je interesovanje za ovaj posao ponovo poraslo, stvaranjem nove nacionalne kompanije Air Serbia, kao i dolaskom velikih svetskih avio kompanija, što je Srbiju pozicioniralo kao bitnu tranzitnu tačku u regionu.
Najveće interesovanje među mladima usmereno je ka nacionalnoj avio kompaniji, kao i velikim svetskim avio kompanijama poput Qatar Airways-a, Etihada, Emirates-a, itd.
Da je interesovanje poraslo dokazuje i dolazak velikih svetskih kompanija za regrutaciju letačkog osoblja.
Jedna od najvećih takvih kompanija, Meccti Ltd. došla je u Srbiju početkom ove godine i počela sa sprovođenjem regrutacije kabinskog osoblja za veliki broj avio kompanija poput Qatar Airways, FlyNas, Gulf Air i druge.
Zastupnik kompanije Meccti Ltd. za region je domaća kompanija Fly Fly Akademija (www.flyflyacademy.com ) koja se bavi obukama kabinskog osoblja i poseduje licencu Direktorata za civilno vazduhoplovstvo Republike Srbije.

Povezana vest:  11. Evropska noć istraživača: Naučna avantura u virtuelnom svetu