ana i
NIJEDNO DETE NE SME DA ŽIVI U STRAHU OD NASILJA PORUČUJE ANA IVANOVIĆ, NACIONALNA AMBASADORKA UNICEF-A U SRBIJI
 
Ana Ivanović, naša najbolje plasirana teniserka i nacionalna ambasadorka UNICEF-a u Srbiji, i direktor UNICEF-a u Srbiji Michel Saint-Lot sastali su se danas sa učenicima, direktorima i roditeljima iz četiri beogradske osnovne i srednje škole uključene u program „Škola bez nasilja“, i sa donatorima koji podržavaju rad UNICEF-a. Druženje je održano u knjižari Delfi u Studentskom kulturnom centru gde se razgovaralo o tome šta je do sada postignuto i koji izazovi su ostali na putu prevencije i zaštite dece od nasilja.
„Program ‘Škola bez nasilja’ je veoma važan, i raduje me što su postignuti značajni rezultati. Ali, nasilje se dešava i van škole – u domovima i porodicama, na sportskim terenima, na ulici, u virtuelnom svetu, u celom društvu. Nijedno dete ne sme da živi u strahu od nasilja i da bude izloženo nasilju. Ja ću da pomognem koliko mogu. Posvećena sam pružanju podrške radu UNICEF-a na poboljšanju uslova života za decu. Zagovaraću sprečavanje nasilja, razgovaraću sa decom i govoriću u njihovo ime. To je moja lična obaveza. Isto tako, pružaću podršku deci i porodicama pogođenim vanrednim situacijama, kao što sam to učinila ove godine kada su se desile velike poplave u Srbiji“, poručila je Ana.
Da bi se sprečilo i zaustavilo nasilje nad decom, neophodno je da se formulišu integrisane strategije koje će se bazirati na posvećenosti i resursima svih delova društva. Program „Škola bez nasilja“ daje dobre rezultate i postavio je solidnu osnovu za dalji rad u ovoj oblasti i pekidanju začaranog kruga nasilja.
„Nasilje rađa nasilje. Znamo da deca koja su iskusila nasilje i zlostavljanje često nasilje primaju kao normalnu i prihvatljivu pojavu, i neretko i sami postaju izvršioci nasilja. Zato je važno da se intervencije usmere na integrisan način ka detetu, porodici i zajednici, kroz sistem obrazovanja, socijalne i zdravstvene zaštite, pravosuđa, kroz medije, jer svaka od ovih oblasti ima jedinstvenu ulogu u zaštiti dece“, istakao je direktor UNICEF-a u Srbiji Michel Saint-Lot.
Program škola bez nasilja se finansira isključivo od donacija pojedinaca i privrednog sektora. Njihova podrška je od suštinskog značaja za postignute pozitivne rezultate tokom poslednjih 9 godina.
Ana Ivanović, imenovana za nacionalnu ambasadorku UNICEF-a u Srbiji 2007. godine, podržava i promoviše program „Škola bez nasilja“ koji ima za cilj stvaranje bezbedne i podsticajne sredine za učenje i razvoj dece, a svojim ličnim donacijama omogućila je da se 16 škola u Srbiji uključi u ovaj program.
Povezana vest:  Potrošnja piva u Srbiji pala za trećinu, zbog krize