Predstavljanje cetvrte sezone projekta ZdravoRastimoPočela četvrta sezona projekta „ZdravoRastimo“

Kompanija Nestlé Adriatic i Savez za školski sport Srbije danas su najavili četvrtu sezonu projekta „ZdravoRastimo“, čiji je cilj edukacija učenika sedmih razreda o važnosti pravilne ishrane i redovnog bavljenja fizičkom aktivnošću. Projekat je podrška naporima javnih i zdravstvenih institucija u prevenciji gojaznosti mladih.
U ovoj sezoni će u projekat „ZdravoRastimo“ biti uključeno 3.800 đaka iz 42 škole širom Srbije, koji će kroz četiri predavanja steći osnovna znanja o pravilnoj ishrani i njenom planiranju, uticaju hrane na telo, a dobiće i praktične savete o tome kako ta znanja mogu da primene u svakodnevnom životu.
„Za uspeh ovog i sličnih projekata važna je podrška cele zajednice, roditelja i učitelja koji imaju ključnu ulogu u stvaranju pozitivnih navika naše dece, od najranije dobi. Projekat ‘ZdravoRastimo’ na zabavan, ali i edukativan način mladima približava temu pravilne ishrane i uveliko doprinosi naporima institucija u prevenciji gojaznosti mladih“, izjavio je Predrag Peruničić, državni sekretar u Ministarstvu omladine i sporta Republike Srbije.
Predsednik Saveza za školski sport Srbije Željko Tanasković istakao je kako mladi danas sve više vremena provode pred malim ekranima. „Projektom ‘ZdravoRastimo’ želimo da ohrabrimo mlade da se više kreću i makar rekreativno bave sportom, da postanu svesni značaja redovnih fizičkih aktivnosti barem 60 minuta dnevno „, dodao je Tanasković.
Pored Beograda, projekat „ZdravoRastimo“ će ove godine biti realizovan u Pančevu, Inđiji, Vrbasu, Vranju, Požarevcu, Šapcu, Užicu, Pirotu i Paraćinu. Tako će sa četvrtom sezonom projekat doći do broja od 9.500 đaka iz cele Srbije, koji su unapredili svoje znanje o pravilnoj ishrani.
Edukativne materijale za projekat osmislili su stručnjaci iz tima doc. dr. sc Darije Vranešić Bender, uz pomoć profesora kineziologije i biologije, dok je stručnu redakturu uradila prof. Petrica Ružić iz Društva za ishranu Srbije. Za reviziju nastavnih materijala i praćenje rezultata zadužen je Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“.
„ZdravoRastimo“ je deo globalne Nestlé inicijative pod nazivom „Healthy Kids“ (Zdrava deca), u kojoj je samo u prošloj godini učestvovalo više od 6,9 miliona mladih iz 68 zemalja širom sveta.
Projekat podržavaju Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, kao i Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije. Podršku su uputili i sportski ambasadori projekta, zvezda KK „Partizan“ Milan Mačvan i naša poznata odbojkašica, reprezentativka Tijana Bošković.

Povezana vest:  KOPAONIK PREPLAVILI GOSTI NA OTVARANJU SKI SEZONE