dr nele promocija 03032015 016

Dopunjeno izdanje Fajronta u Sarajevu

Posebno, dopunjeno izdanje autobiografske knjige Neleta Karajlića „Fajront u Sarajevu“, s dodatnim zapažanjima autora o tom delu i fenomenima koje je izazvalo, predstavljeno je danas u beogradskoj knjižari Delfi SKC. Autor Nenad Janković (Nele Karajlić) rekao je da novo izdanje sadrži njegova razmišljanja o tome šta se s knjigom sve događalo od kako je objavljena, o razlozima njene popularnosti, kao o tome zbog čega je Sarajevo najpopularniji grad u Jugoslaviji. 
-Za eksploziju tog uspeha, a približavamo se 100.000. primerku, odgovorni su fenomeni: Sarajevo, magične ’80, Jugoslavija u kojoj smo svi imali više prostora i kiseonika, rokenrol, Zabranjeno pušenje, Top lista nadrealista i stil pisanja – rekao je Janković. 
On je rekao da je knjigu o Sarajevu i svojim uspomenama na život u tom gradu napisao s nostalgijom, dok bi, da je napisana pre dve decenije, autobiografija sadržala mnogo gorčine i ljutnje. 
-Zanimljivo je da neka pitanja koja sam pokrenuo u knjizi, izazivaju istu reakciju kao i pre 20 godina, kada su ti animoziteti prerasli u ratni sukob – rekao je Janković. 
On je pričao i o pretnjama zbog kojih je dobio zaštitu policije kada je pre dve nedelje posetio Sarajevo, a kako je rekao, u tom gradu danas ga „mrze ljudi koji nemaju sopstveni identitet“. 
-Bojim se da će za 50 godina moja knjiga biti jedino štivo o Sarajevu. Ne zato što tamo nema dobrih pisaca, nego zato što neće imati šta da pišu o tom gradu – rekao je Janković. 
Urednik izdanja, Vule Žurić rekao je da je knjiga „Fajront u Sarajevu“ predstavljena u mnogim gradovima, a predstoje promocije u Kanadi, Budimpešti, Temišvaru, Srbiji i Republici Srpskoj. 
-To je neka vrsta naučnih skupova, na kojima radnici, seljaci I poštena inteligencija imaju pravo da kažu sve što ih dosad niko nije pitao. Te promocije imaju tendenciju da postanu pokret, jači I od Sirize – rekao je Žurić. 
On je rekao da polovinu publike koja dolazi na predstavljanje knjige, zanima rokenrol, kao jedini autentični fenomen preostao iz nekadašnje države, dok ih uopšte ne zanimaju rat u Sarajevu, veroispovesti, nacije i događaji iz ’92. Knjigu vođe i osnivača grupe Zabranjeno pušenje, kompozitora, glumca i scenariste Top liste nadrealista Neleta Karajlića „Fajront u Sarajevu“ objavili su izdavačka kuća Laguna i kompanija Novosti, a do sada je štampana u šest izdanja od po 10.000 primeraka. 

Povezana vest:  Pripremite maramice za dirljivu novogodišnju priču o ljubavi i drugarstvu

PHOTO: ATAImages