IDY LOGO 201521. jun međunarodni dan joge
 
Po prvi put ove godine u Srbiji i preko 170 zemalja sveta obeležiće se 21. jun međunarodni dan joge u cilju promovisanja mira, harmonije i zdravih životnih stilova.
Međunarodni dan joge uspostavljen je na predlog Republike Indije rezolucijom koju je 11. decembra 2014. donela Generalna skupština Ujedinjenih nacija uz rekordnu podršku 177 zemalja uključujući podršku Republike Srbije.
21. maj 2015, Beograd – Međunarodni dan joge obeležiće se u Srbiji i u preko 170 zemalja sveta 21. juna u cilju promovisanja mira, harmonije čoveka i prirode, holističkog pristupa zdravlju i zdravih životnih stilova.
Međunarodni dan joge uspostavljen je na predlog Republike Indije i odobren rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija 11. decembra 2014. Svih 193 članica dalo je svoj glas rezoluciji, od kojih je čak 177 zemalja ko-sponzorisalo rezoluciju, uključujući i Republiku Srbiju.
Ovom rezolucijom Generalna skupština UN prepoznala je značaj koji joga ima u holističkom pristupu zdravlju i važnost informisanja javnosti o dobrobiti i svim prednostima praktikovanja joge u cilju unapređenja zdravlja celokupne svetske populacije. Joga donosi harmoniju u svim sferama života te je poznat njen uticaj u prevenciji bolesti, promociji zdravlja i rešavanju mnogih poremećaja uzrokovanih savremenim načinima života.
„Joga je neprocenjiv dar koji potiče iz drevne tradicije Indije. Joga je oličenje jedinstva uma i tela; misli i delovanja; uzdržanosti i ostvarenja; joga predstavlja sklad između čoveka i prirode i holistički pristup zdravlju i dobrobiti čoveka. Suština joge nije u telesnim vežbama već u pronalaženju sklada sa samim sobom, našim okruženjem i prirodom. Promenom stila života i stvaranjem svesnosti, joga može da nam pomogne da se nosimo sa klimatskim promenama.“ rekao je premijer Republike Indije gospodin Šri Narenda Modi u obraćanju Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija apelujući na svetsku zajednicu da se uspostavi međunarodni dan joge.
Međunarodni dan joge obeležiće se brojnim aktivnostima širom Srbije.
Povezana vest:  “Princeza na ledu” za socijalno ugrožene mališane