adidas papirna kesa

ADIDAS UKIDA PLASTIČNE KESE

Kako bi proslavila Dan planete Zemlje i dodatno istakla posvećenost održivom razvoju, kompanija adidas Group je najavila da će povući plastične kese iz upotrebe u svim maloprodajnim objektima širom sveta. Prelazak na papirne kese je započet odmah, sa izuzetkom Rusije i Kazahstana koje će to učiniti do juna ove godine. Tokom protekle godine, objavljeno je i više razgovora sa partnerima, što je rezultiralo odlukom većine franšiza da do kraja juna 2016. godine i oni uvedu papirne kesa. Procenjuje se da će godišnje oko 70 miliona plastičnih kesa biti eliminisano u preko 14.000 radnji širom sveta, što je oko 3 miliona plastičnih kesa u SAD i više od 2 miliona u Nemačkoj.
„Postepeno ukidanje plastičnih kesa deo je našeg većeg napora da neprekidno povećavamo upotrebu održivih materijala u našoj proizvodnji, proizvodima i objektima, kako smo i najavili u Strategiji održivog razvoja do 2020. godine – „Sport needs a space“. Naši prodavci će na ovaj put održivosti povesti i potrošače, pa će ih pri svakoj kupovini pitati da li im je zaista potrebna kesa. Smanjenje broja kesa koje koristimo ujedno znači i ukazivanje na uticaj na životnu sredinu i na taj način postajemo kompanija koja još više brine o održivom razvoju.“, rekao je Roland Auschel, član Izvršnog odbora Global Sales.
Inicijativa postepenog povlačenja plastičnih kesa počela je prošle godine kada je kompanija najavila partnerstvo sa organizacijom „Parley for the Oceans“. Kao jedan od osnivača, adidas nastavlja da podržava obrazovne napore organizacije, kao i Ocean Plastic Program koji nastoji da smanji zagađivanje okeana plastikom. Kao prioritet u povlačenju plastičnih kesa, adidas Group je preduzela određene korake kako bi smanjila upotrebu plastike:
Prestala je sa upotrebom plastičnih mikrokuglica u proizvodnji proizvoda za negu tela 31. decembra 2015. godine
Na sastancima kompanije u sedištu u Hercogenaurahu (Nemačka) ne koriste se plastične flaše od trećeg kvartala 2015. godine
Program adidas Group je priznat od strane vodećih agencija za rejting društveno odgovornih investicija, kao sto su „Dow Jones Sustainability Indeks“ i „FTSE4Good Indeks“. U 2015. godini, 16. put u nizu, adidas Group je uključen u „Dow Jones Sustainability Indices“. Početkom 2016. godine, adidas Group je zauzela peto mesto na listi 100 globalno najodrživijih korporacija na svetu po oceni medija i investicione kompanije „Corporate Knights“ na Svetskom ekonomskom forumu.

Povezana vest:  Avon pokrenuo akciju "Preventivni pregled dojki može ti spasiti život"