U Briselu otvoreno Selo čokolade
Belgija, koja sebe voli da naziva „zemljom čokolade“, danas će dobiti novu turističku atrakciju: muzej posvećen ovoj poslastici u stilu čuvene fabrike čokolade Vilija Vonka.
Čokolada se smatra nacionalnim blagom u Belgiji u kojoj se proizvode poznati brendovi kao što su Godiva, Neuhaus, Leonidas i Cote d’Or.
Muzej, koji će danas otvoriti svoja vrata posetiocima, smešten je u bivšoj fabrici čokolade u Briselu, a njegov cilj je da zabavi i ispriča zanimljivu istoriju ovog slatkiša koji svi vole.
„Belgijanci nikada nisu poricali strast prema čokoladi. Postali smo zemlja čokolade“, izjavio je za AFP dizajner muzeja Anri Dipui.
U središtu muzeja, koji nosi naziv „Belgijsko selo čokolade“, nalazi se velika staklena bašta, prava mala džungla od stabala kakaovca i drugih tropskih biljaka.
Posetioci mogu da saznaju kako se zrna kakaovca beru i prerađuju u kakao koji se koristi za pravljenje čokolade.
Mogu da čuju istoriju čokolade od njenog nastanka u centralnoj Americi gde su je Maje i Asteci konzumirali u vidu napitka, preko njenog uvođenja u Evropu gde su je doneli Španci, pa sve do njene današnje masovne proizvodnje.
Upoznaće se i sa zanimljivostima koje su vezane za čokoladu: da je ova poslastica bila tema žučnih religioznih rasprava o tome da li je treba jesti za vreme posta ili ne, te da je često bila zabranjena deci.
Posetioci će moći da vide kako se čokolada najradije konzumira u pojedinim zemljama: u vidu toplog napitka, kao na primer u Holandiji, u obliku pralina koje su omiljene u Belgiji ili kao mlečna čokolada kojom se najviše diči Švajcarska.
Naravno, posetioci će ne samo imati priliku da razgledaju razne čokoladne proizvode već i da ih probaju.
Čokolada je jedan od glavnih proizvoda Belgije. Ova mala članica EU proizvodi oko 172.000 tone čokolade godišnje.
PHOTO: EMMANUEL DUNAND/AFP