bruce lee 2-1Premijera dokumentarca o jugoslovenskom novom talasu

 

Dokumentarni film „Novo vreme“, koji se bavi „novotalasnim“ periodom jugoslovenske rok i pop muzike, biće premijerno prikazan 25. maja u otvorenom bioskopu beogradskog Žitomlina, čime će biti otvoren festival „Mikser“, saopštila je danas ta manifestacija.

„Novo vreme“ su režirali Igor i Marko Stoimenov, a tokom 80 minuta gledaoci će moći da čuju i vide ključne učesnike „novog talasa“: Srđana Gojkovića Gileta, Vladu Divljana, Pika Stančića, Dušana Kojića Koju, Srđana Šapera, Dubravku Marković, Davorina Bogovića, Mirka Ilića, Uroša Đurića, Sinišu Škaricu, Petra Janjatovića, Goranku Marić, kao i Gorana Bregovića i Dragana Jovanovića Krleta.

Povezana vest:  Predstave JDP-a na međunarodnim festivalima

Narator filma je Nikola Đuričko; scenario su napisali Zoran Panjković i Igor Stoimenov, a producent je firma „Apsint prodakšn“ (Absinthe Production).

Jugoslovenski „novi talas“, inspirisan pank i nju vejv muzikom sa Zapada, iznedrio je krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih godina grupe kao što su „Idoli“, „Električni orgazam“ i „Šarlo akrobata“ u Srbiji i „Azra“, „Haustor“, „Film“, „Prljavo kazalište“ u Hrvatskoj.

Povezana vest:  Otkazana predstava,večeras slobodno veče na Trvđava teatru u Smederevu

Muzika ovih bendova postala je izuzetno popularna nakon smrti Josipa Broza Tita (1980), a jugoslovenska pop i rok scena sa njom je postala predmet velikog interesovanja britanske muzičke štampe.

Regionalni festival „Mikser“, koji se bavi stvaralaštvom mladih i promocijom talenata, biće održan u Beogradu od 25. do 29. maja.