svetogorski-kuvar-korice

Nesvakidašnji „Svetogorski kuvar“ u prodaji od 23. jula

Ovim kuvarom želim da približim i dočaram Svetu Goru svima onima koji nisu u mogućnosti da je posete, a pre svega našim sestrama i majkama koje su othranile buduće svetogorske monahe.
Jeromonah Onufrije

Izdavačka kuća Laguna pripremila je nesvakidašnje izdanje koje će svako poželeti. Kulinarske priče i jednostavni recepti monaha sa Svete Gore nalaze se u sjajnom „Svetogorskom kuvaru“ Onufrija Hilandarca.

Godinama pripremajući monašku hranu u skladu s drevnim hilandarskim recepturama, otac Onufrije je posvećeno istraživao i raznovrsnost trpeze drugih monaških zajednica na Svetoj Gori. Diveći se istovremenoj jednostavnosti pripreme, bogatstvu ukusa i okrepljujućoj snazi svetogorskih jela, upijao je i doživljaje i znanja koji su se prelili izvan granica kulinarskih iskustava i pretvorili se u otkrića detalja iz života svetogorskih monaha koje je preneo u ovaj jedinstveni kuvar. Autor je pripremao jela koja su zatim profesionalno fotografisana a svako jelo je pripremljeno u izvornom ambijentu.

Povezana vest:  Premijerа muzičkog i vizuelnog 3D spektаklа u Beogrаdu

Više od 140 recepata u ovom kuvaru su autentični, svetogorski, potiču iz različitih manastirskih kuhinja, ne samo iz hilandarske i laki za spremanje, ali su pre svega zdravi. Sva jela su bez mesa i izuzetno hranljiva a sastojci se mogu naći na pijaci. Recepte prate i anegdote i priče iz svetogorskog života. Autor priča o doživljajima tokom sakupljanja recepata, o susretima sa monasima iz drugih zajednica, vodi nas kroz istoriju Svete Gore, otkriva malo poznate detalje iz monaške svakodnevice. U knjizi se nalaze veoma retke fotografije monaha u njihovim aktivnostima: kuvanje, pranje sudova, čišćenje ribe, pecanje, lov na oktopode, radovi u povrtnjaku, obrezivanje voćki, rad u vinogradu, posluživanje trpeze i druge.

Povezana vest:  U prodaji karte za novi muzički spektakl Madlenianuma - Pariski život

„Svetogorski kuvar“ je nesvakidašnja knjiga koja duhovitim pripovedanjem u jedinstvenu celinu sažima istoriju i svakodnevicu Svete Gore, otkrivajući bogatstvo ukusa kao jedno od skrivenih blaga ovog mističnog sveta.

Iguman Onufrije (Dragan) Vranić, od oca Kosana i majke Mile, rođen je 1978. u Kragujevcu. Posle završene petorazredne Bogoslovije na Cetinju, 1998. odlazi na Svetu Goru Atonsku. Nakon dve godine iskušeništva zamonašio se u srpskoj carskoj stavropigijalnoj lavri manastiru Hilandaru. Na Vavedenje 2000, po blagoslovu carigradskog Patrijarha g. Vartolomeja, rukopoložen je u Hilandaru u čin đakona od strane Mitropolita Amfilohija. Episkop budimljansko-nikšićki g. Joanikije rukopoložio ga je 2005. u jeromonaha, a uzveo u čin igumana 2009. Studirao je teologiju i istoriju umetnosti, objavio dve knjige Otuđena dobra i Svetogorski bogoslužbeni ustav. Autor je bloga www.svetogorac.blogspot.com. Kao plod petnaestogodišnjeg prikupljanja svetogorskih recepata i prigodnih priča iz života svetogoraca nastala je knjiga „Svetogorski kuvar“ s pričama.

Povezana vest:  Šetnje kroz nasleđe: Muzej zeca u Petrovaradinu ponovo otvara vrata

Knjigu možete pronaći od četvrtka, 23. jula u svim Delfi knjižarama, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari www.delfi.rs, kao i na sajtu www.laguna.rs.