Finale Kupa Srbije između Dorćola i Crvene zvezde biće centralni događaj predstojećeg uzbudljivog vikenda u srpskom ragbiju 13. U dva dana takmičenja na programu su dueli mlađih kategorija, jedna međunarodna utakmica, da bi kruna svega bila utakmica za drugi trofej u sezoni koju će dve najuspešnije domaće ekipe odigrati u nedelju 12. juna na stadionu FK Radnički na Novom Beogradu (18.00).

Biće to čak šesto finale u poslednje tri sezone Dorćolaca i crveno-belih, a u prethodnih pet branilac duple krune je trijumfovao tri puta. Zvezdine dve pobede bile su u finalu Prve lige Srbije 2014. godine (36:26), te u poslednjem okršaju za trofej, u finalu Superkupa Srbije na startu ove sezone – 30:0. Dorćol se vrlo brzo revanširao svom najvećem rivalu za taj poraz u oslabljenom sastavu, pobedom u 5. kolu nacionalnog prvenstva (44:30), što je i jedina utakmicu koju su crveno-beli izgubili u svim takmičenjima ove sezone. U polufinalu Kupa Zvezda je bila ubedljiva od Partizana, 40:8.

Povezana vest:  RAGBI 13, Dupli program na Adi, novi večiti derbi

Zadovoljni smo našim igrama ove godine, ali sve te pobede ništa ne znače ako se ne osvajaju trofeji. Dobro se poznajemo međusobno i sigurno je da će to biti jedan neizvestan i uzbudljiv meč sve do samog kraja, uz nadamo se našu pobedu – izjavio je reprezentativac Srbije i jedan od najboljih igrača Zvezde Vlada Dedić.

Ove dve ekipe igrale su i prošle sezone u finalu nacionalnog Kupa i Dorćol je pobedom (38:34) ostao jedini osvajač u modernoj istoriji ovog takmičenja. Najtrofejniji srpski klub ima i ove sezone dosta problema sa povredama najboljih igrača, ali su u prvenstvenom duelu sa crveno-belima Dorćolci još jednom pokazali zbog čega su prošle godine osvojili sve pehare u domaćim okvirima.

Povezana vest:  BADMINTON, Orlovi sve uspešniji, dve medalje za Srbiju

Ne želeći da umanjimo značaj pobede Zvezde u finalu Superkupa, mi smo tada igrali praktično sa juniorskim sastavom, zbog čega želimo da im se revanširamo. Ulazimo u ključni deo sezone i kao aktuelni šampion cilj nam je da zadržimo preostale trofeje u svom posedu – kaže učio finala kapiten Dorćola, Dalibor Vukanović čija je ekipa u polufinalu eliminisala Novi Beograd sa 28:10.

Za nedelju je na stadionu FK Radnički na Novom Beogradu predviđen trostruki program, pošto će se prvo u finalu Štita, utešnog takmičenja za ekipe koje su eliminisane u četvrtfinalu Kupa Srbije, igrati Bijeli Zečevi i Radnički iz Niša (15.00). Zatim će na teren ka uvertira samom finalu najmlađi srpski reprezentativci – selekcija pionira koja će međusobno odigrati prijateljsku utakmicu (16.45).

Povezana vest:  KUGLANJE, Zorica Barać potpisala za „Pionir“

Prethodno će ragbi vikend u subotu 11. juna otvoriti istorijski međunarodni meč između srpskog drugoligaša, Novog Beograda i turskih Kadikoj Bikova iz Istanbula. Kao lider u ragbiju 13 u regionu, Ragbi 13 federacija Srbije pokušava na sve načine da pomogne razvoj sporta u ovom delu Evrope, pa je otuda uspostavljena saradnja sa Turcima. Ragbi je još uvek u povuju u ovoj državi, pa su članovi espedicije iz Istanbula pod vođstvom Francuza Džulijana Treua stiglu u Beograd kako bi se edukovali i stekli veliko iskustvo za dalje napredovanje. Predviđeno je da se za goste održi treneski kurs, kurs suđenja, a kao kruna će biti prijateljski meč, inaće prva zvanična međunardona utakmica za Kadikoj protiv Novog Beograda koja se u subotu igra takođe na stadionu FK Radnički na Novom Beogradu (18.30).