U malim manufakturama u Beču ručno se izrađuju slatkiši koji mogu da se mere sa slatkišima velikih proizvođača čokolade u Francuskoj i Belgiji. „Cvetni slatkiši“ Mihaela Divalda, umetnika za praline, predstavljaju neobičan spoj čokolade i cvetova. U svojoj radionici u 6. Bečkom okrugu Divald eksperimentiše sa divljim voćem, začinima, sušenim i šećerom konzerviranim cvetovima koje kombinuje sa čokoladom i marcipanom. Trudi se da koristi organske sastojke, ukoliko je to moguće. Posetioci u Divaldovoj radionici mogu da posmatraju poslastičare na delu, probaju njihove slatke kreacije i saznaju zanimljivosti o radu poslastičara.
U manufakturi „Xocolat“ u Beču u specijalnim radionicama ove poslastičarnice posetioci mogu sami da prave slatkiše i zatim ih probaju. U ovoj manufakturi u 9. Bečkom okrugu prave se rafinirane čokoladne kuglice i štapići sa ponekada vrlo neobičnim sastojcima, kao što je luk.
Manufaktura čokolade sa francuskim ambijentom nalazi se u srcu Beča u okviru Našmarkta i nosi naziv „Fruth“. Poslastičar Eduard Frut uvek je prisutan u radnji, bilo u šarmantnom prodajnom prostoru ili u radionici gde se posvećuje izradi pralina, čokoladnih kuglica, kolača i ostalih slatkiša. Ko želi da proba ova umetnička dela na licu mesta, može to uraditi uz šolju kafe, tople čokolade ili čašu šampanjca.
PHOTO: Günter Grüner, Herbert Lehmann i Stefan Liewehr