Najoriginalniji hrvatski kuvar David Skoko, nova je zvezda kanala 24Kitchen! Emisija pod nazivom: „David Skoko: Stari gušt, nova kuhinja“, počinje da se emituje 16. novembra i ići će petkom u 13:00 časova. U 20 epizoda serijala, modernom interpretacijom, David će predstaviti širok spektar hrvatske porodične gastronomije.
U emisiji „David Skoko: Stari gušt, nova kuhinja“, šef će predstaviti jednostavna, tradicionalna jela koja je začinio svojom kreativnošću. U svakoj epizodi pratićemo pripremu jednog celog obroka koji uključuje predjelo, glavno jelo i desert inspirisan ukusima iz detinjstva, a pripremljen za 30 minuta. Jela će uglavnom biti zasnovana na jednostavnim i lako dostupnim namirnicama, koje šef Skoko izuzetno poštuje i čiju nutritivnu vrednost ističe. Kako pripremiti paradajz punjen urdom, kaprom i slanim inćunima, salatu od gambora s lukom i celerom ili predivne deserte kao što su fritule sa prošekom, urde s karamelizovanim smokvama i još mnogo novih ukusa i doživljaja hrane, David će podeliti sa gledaocima kanala 24Kitchen.
Šira javnost mogla je da se upozna sa Davidovim radom kada je ugostio, ali i zadivio svetsku gastronomsku legendu i svog idola, Entonija Bordena. Uz činjenicu da je reč o jednom od najoriginalnijih i najkreativnijih kuvara, David Skoko ima i vrlo zanimljivu biografiju. Naime, reč je o kuvaru rođenom u porodici sa četiri generacije ribara. Tako nekako je i započela priča o „Batelini“ – malom porodičnom restoranu koji je pokrenuo njegov otac. Nakon početnog perioda pripremanja „klasične“ hrane, Davidova strast prema kuvanju uzela je maha te je počeo stvarati neverovatna inovativna jela, što je njegovom restoranu donelo titulu najboljeg restorana Hrvatske 2014. godine. Od 2010. godine, David se redovno pojavljuje u brojnim gastro emisijama na hrvatskim TV kanalima kao stručni kuvar, učestvuje u brojnim projektima kao stručni savetnik i kao novinar u gastro magazinima. Osim saradnje sa domaćim TV kućama, David je sarađivao i snimao za strane TV kuće (ARTE TV, RAI, FOODNETWORK, TRAVEL CHANNEL), a posebno se ističu saradnje s proslavljenim svetskim šefovima/voditeljima: Adam Ričman: „Trip of a Lifetime; Entoni Borden: „No Reservations;” Henri Kol: „World’s Greatest Motorcycle Rides”; Donal Skehan: „Croatia’s Hidden Food Scene“.
Kao stručni saradnik Ministarstva turizma RH učestvovao je od 2015. do 2016. na projektu „Hrvatska 365 gastro”. Prošle godine sarađivao je sa Udruženjem Roda u ženskom zatvoru u Požegi i održavao kuvarske radionice sa temom dečije ishrane. Od 2015. sarađuje sa gastro magazinom „StoryGourmet” kao novinar i stručni saradnik. Svoju biografiju izvanrednog kuvara upotpunio je i saradnjom u kreiranju dva kuvara i to „Hrvatskog kuvara” (izdanje 2018) i „Papa Quilometros Europa” kreatora Ljubomira Stanišića. U petom izdanju manifestacije „Terra Madre Balkans” koja okuplja prehrambene zajednice Jugoistočne Evrope, održane u Briselu 2018, David Skoko predstavljao je Hrvatsku.
Blistava karijera, brojne nagrade i saradnja sa svetskim poznatim kuvarima prepoznate su od strane Fox Networks Group Hrvatska, kao ključni kvaliteti šefa koji će najbolje predstaviti hrvatsku kuhinju na kanalu 24Kitchen!
Približava se novembar, pripremite se za gušt iz jedne sasvim nove kuhinje!
PHOTO: Matea Smolcic/24kitchen