Autor: Ebigejl Abesamis

Kada je reč o večeri, prejedanje može dovesti do lošeg spavanja, a zbog obroka koji nas ne zasiti možete da poželite još hrane, tako da je rezultat želja za još hrane kasno uveče, pre spavanja. Da ne biste lutali, evo šta bi trebalo da jedete za večeru, po preporukama dijetetičara.

Prva opcija: izbalansiran izbor povrća, proteina, žitarica i zdravih masti

Dijetetičar Natali Rizo preporučuje da u svoju večeru uključite povrće, proteine, žitarice i zdrave masti, što će vam pomoći da ostanete siti i izbegnete grickanje kasno uveče. Po njenim preporukama, ono što bi trebalo da jedete za večeru treba da bude na jednom tanjiru, i to pola da bude povrće, četvrtina protein, a četvrtina skrob ili skrobno povrće.

Povezana vest:  ANTHELIOS DERMO-PEDIATRICS - NOVA ZAŠTITA ZA OSETLJIVU KOŽU BEBA

Ona je navela i grilovanog lososa sa kinojom i grilovanim povrćem, i činiju povrća sa smeđim pirinčem i tofuom kao glavne primere. Zdrave masnoće mogu da budu uključene u savet šta bi trebalo da jedete za večeru, i to dok se priprema povrće na ekstra devičanskom maslinovom ulju ili ako se doda avokado.

Druga opcija: Jedite što raznovrsnije, neka bude svega

Iako takozvani „obrok iz jednog lonca” dobro dođe, dijetetičar Ketrin Rejner ohrabruje ljude da uključe više od jedne vrste hrane za večeru. Ako nju pitate šta bi trebalo da jedete za večeru, dobićete odgovor da slobodno možete jesti makarone za sirom, i to kao dodatak uz, na primer, piletinu ili lososa sa brokolijem. Savetuje i da naseckate jabuke, popijete mleko i uživate.

Povezana vest:  „Teslin vremeplov“ na Festivalu svetlosti u Berlinu

Ona kaže i da, ukoliko želite da pojedete burger ili tortu ili šta god vam se jede, to slobodno i uradite. Tako, ukoliko sa menija restorana poručite najzdravije jelo, pa dođete kući i žudite za još hrane, onda je trebalo odmah da poručite šta ste hteli. Ono što bi trebalo da jedete za večeru, po njoj, treba da bude ono u čemu ćete uživati i što će vam prijati.

Povezana vest:  Osam romana u najužem izboru za NIN-ovu nagradu

Treća opcija: vegeterijanski obrok sa proteinima i složenim ugljenim hidratima

Meredit Prajs, dijetetičar vegeterijanac, uglavnom za večeru jede veliku salatu (miks zelenila, paradajz i krastavce sa laganim dresingom u maslinovom ulju i balzamiko sirćetu), dva do tri komada pečenog tofua, a sa strane pomfrit od pečenog slatkog krompira, uz veliku čašu vode.

Po preporukama ovog dijetetičara, napravite izbalansiran obrok kada birate šta bi trebalo da jedete za večeru, i to će smanjiti želju za drugom hranom jer ćete već uneti sve što je potrebno: i proteine, i ugljene hidrate, i zdrave masti.

Autor: Ebigejl Abesamis

Photo: Jeff Greenberg