Institut za upravljanje otpadom Biotehnološkog univerziteta u Beču objavio je rezultate 20-ogodišnjeg istraživanja o hrani kao otpadu. Dobijeni podaci iskorišteni su sa izložbu od nazivom „Rok trajanja – kada hrana postane otpad“ koja može da se poseti u Prirodnjačkom muzeju u Beču do 16. maja 2021. godine.

Pre nekoliko decenija bilo je nezamislivo bacati jestivu hranu, ali to se u međuvremenu radikalno promenilo. Aktuelne studije Biotehnološkog univerziteta pokazale su da godišnje u svakom austrijskom domaćinstvu do 133 kilograma hrane završi kao optad koji se može izbeći. Vrednost tih namirnica iznosi između 250 i 800 evra. Ova vrsta otpada čini 14,5 odsto celokupnog otpada domaćinstava. Najčešće se bacaju hleb i peciva (28 odsto) i voće i povrće (27 odsto).

Povezana vest:  PROGLAŠENE POBEDNICE NACIONALNOG PROGRAMA „ZA ŽENE U NAUCI“

Prema rečima koordinatora istraživanja Gudrun Oberštajner izložba je prilika za još jedan istraživački projekat čiji će cilj biti da se analizira kako su posetioci prihvatili informacije koje su predstavljene u okviru izložbe. Ankete će se sprovoditi u muzeju i onlajn. Iako su mere za podizanje svesti o ovoj temi imale učinka u trgovini, gastronomiji i poljoprovredi, to nije slučaj kada su potrošači u pitanju. „Izložba će nam pružiti mogućnost da saznamo od posetilaca koja tema i koji vid prezentacije su izvržili najveći uticaj na njih i šta bi ih najpre navelo da promene ponašanje“, objašnjava Oberštajner.

Povezana vest:  Nova prodavnica Lisce u Beogradu

PHOTO: Diego Passadori