Kompanija Lilly Drogerie podržala je akciju putujuće ordinacije „Tvoja štitna tvoj štit“, koja je posvećena zdravlju štitaste žlezde, a koju je sprovelo udruženje za podršku ženama „Heroine“.

Putujuća ordinacija donela je znanje, podršku i besplatne preglede ženama u deset gradova Srbije – Beogradu, Jagodini, Kragujevcu, Kraljevu, Nišu, Leskovcu, Valjevu, Šapcu, Novom Sadu i Novom Pazaru. Incijativa koje su pokrenule „Heroine“ nije samo odgovor na statistike koje alarmiraju – više od 200 miliona ljudi širom sveta pati od poremećaja štitaste žlezde, pri čemu većina njih ostaje nedijagnostikovana – već je i poziv na akciju i podizanje svesti građana o ovom važnom zdravstvenom pitanju.

Povezana vest:  Koje su prednosti proizvoda od hleba?

Svetski dan štitaste žlezde obeležava se 25. maja i važan je datum za svaku inicijativu koja se bavi ovom temom, zbog čega je pomenuti zdravstveni karavan simbolično svoj put započeo baš u tom mesecu. Kako bi pregledi bili omogućeni na licu mesta, ova pokretna ordinacija bila je opremljena najsavremenijom opremom, uključujući ultrazvučni aparat.

Povezana vest:  Nataša Kovačević žena heroj, poznate dame na Hugo Boss osmomartovskom koktelu

Pregledi, koji su ovim putem omogućeni za 3141 ženu, od kojih je ukupan broj sa dijagnozom 1287, istakli su važnost prevencije i pravovremenog dijagnostikovanja nepravilnog rada štitaste  žlezde. Ukoliko su rezultati utvrdili da postoji nepravilnost u radu štitaste žlezde, pacijenti su bili usmereni da nastave ispitivanje i potencijalno započnu lečenje u lokalnim zdravstvenim ustanovama grada u kome žive.

Povezana vest:  Neautorizovana biografija Opre Vinfri u aprilu

Štitasta žlezda igra ključnu ulogu u regulisanju raznih funkcija u organizmu, uključujući metabolizam, rast, razvoj, rad srca i mnoge druge vitalne procese. Kompanija Lilly Drogerie prepoznala je važnost ove teme i doprinela zajedničkoj borbi za zdravlje i dobrobit žena u Srbiji.