U znak sećanja na 80. godišnjicu Varšavskog ustanka, kanal NATIONAL GEOGRAPHIC snimio je tri kratka filma u saradnji sa Muzejom Varšavskog ustanka. Arhivski resursi i saradnja sa istoričarima omogućili su sagledavanje događaja od pre 80 godina na novi način. Neke teme će prvi put biti predstavljene javnosti. Filmski serijal biće premijerno prikazan 1. avgusta 2024. na kanalu NATIONAL GEOGRAPHIC.

Projekat se sastoji od tri kratka filma koji imaju svoje jedinstvene teme i dočaravaju ovaj neverovatan istorijski događaj. Prva epizoda prati početak Varšavskog ustanka, druga epizoda prikazuje žene koje su u njemu učestvovale, a treća epizoda otkriva detalje o strancima koji su učestvovali u bitkama. Arhivski snimci i intervjui sa učesnicima ovih događaja upotpunjuju animacije koje gledaoce vode kroz događaje u Varšavi 1944. godine.

Povezana vest:  Warner Bros. Discovery 21. maja lansira MAX u Srbiji

– Zahvaljujući naprednim tehnikama sklapanja video-materijala i adekvatne muzičke pozadine i naracije, uspeli smo da napravimo tri kratka filma koja odaju počast hrabrosti i požrtvovanju učesnika Varšavskog ustanka – poručuje Marta Šafranjska, direktorka za publicitet i komunikaciju u kompaniji The Walt Disney Company CEE.

Tri filma će se emitovati u Poljskoj, Rumuniji, Mađarskoj, Češkoj, Slovačkoj, Bugarskoj, Albaniji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji, Srbiji i Sloveniji. Kanal NATIONAL GEOGRAPHIC tako će moći da podeli ovu priču sa širom publikom, na način koji je svima dostupniji.

Povezana vest:  Zadruga 2 ili prava Venecija? Željko Mitrović dovezao flotu brodova u Zadrugu

SVE TRI EPIZODE BIĆE DOSTUPNE NA NATIONAL GEOGRAPHIC YOUTUBE KANALU 

Autori su želeli da prikažu ustanak na edukativan, zabavan i emotivan način. Svaka animacija je dopunjena realističnim zvučnim efektima, dok su naratori poznate ličnosti iz sveta filma i muzike, kao što su Viktor ZborovskiAleksandra Kvasnjivska i Jan Emil Mlinarski.

Zadatak kompanije NATIONAL GEOGRAPHIC jeste da prikaže nauku i istoriju na način koji je blizak široj publici, a animacije koje prikazuju događaje od pre osamdeset godina savršeno se uklapaju u ovaj cilj. Zahvaljujući saradnji s Muzejom Varšavskog ustanka, postalo je moguće stvoriti jedinstven materijal koji ne samo da odaje počast Varšavskom ustanku, već ga približava novim generacijama na inovativan način.

Povezana vest:  VELIKI BRAT 2011, Ukućani sređivali utiske posle izbora, još se ne osećaju tenzije pred izbacivanje

Filmovi će se emitovati na kanalu National Geographic od 1. avgusta 2024, a biće dostupni i na zvaničnom National Geographic profilu na YouTube-u.