Danas je na aerodromu „Nikola Tesla” održana konferencija za medije povodom odlaska poslednje grupe atletskog Tima Srbija na Olimpijske igre u Parizu. Ovu grupu čine naši istaknuti sportisti: Ivana Španović, , Elzan Bibić i Adriana Vilagoš, zajedno sa trenerima Goranom Obradovićem i Đerđi Vilagoš.

Ivana Španović je tokom svoje karijere osvojila je brojna odličja u disciplini skoka u dalj. Najveći uspeh u karijeri je ostvarila na Olimpijskim igrama 2016. u Rio de Žaneiru kada je osvojila bronzanu medalju, rezultatom 7.08 m, što je bio novi nacionalni rekord Srbije na otvorenom, i na Svetskom prvenstvu u Budimpešti 2023. godine osvojivši prvu zlatnu medalju za Srbiju u njenoj istoriji i to sa novim nacionalnim rekordom i najboljim rezultatom na svetu u 2023. od 7,14m.

„Pre svega, činjenica da idem na svoje pete i poslednje Olimpijske igre nosi sa sobom ogromnu dozu uzbuđenja, ponosa i sreće, izjavila je Ivana Španović i dodala:

„Ova godina je vrlo bila specifična, pokušavajući da se pripremimo maksimalno, ja sam pretrpela par ozbiljnijih povreda, ali na kraju krajeva, Pariz je moja želja da osvojim to olimpijsko zlato. Vođena iskustvom, energijom, željom i svim onim što smo postigli u poslednjih više od deset godina mi daju za pravo da kažem da ću apsolutno uraditi sve što mogu, umem i znam da dođem do svog cilja.“

Elzan Bibić se u dosadašnjoj karijeri izdvojio se sa brojnim značajnim rezultatima poput bronzane medalje u trci na 3000m na Evropskom dvoranskom prvenstvu u Istanbulu 2023. godine, kao i 6. mesto u trci na 5.000 metara na Evropskom prvenstvu u Rimu u junu 2024. godine . Ovo će biti njegovo prvo učešće na Olimpijskim igrama, gde će predstavljati Srbiju u trci na 5000m.

Povezana vest:  EI 2015 BAKU, Sjajna premijera seniorki Srbije – savladana Hrvatska sa 3:0 – u ponedeljak protiv Nemačke

„Mogu reći da potpuno zdrav idem na Olimpijske igre, totalno spreman. Osećam da sam u dobroj pripremi i nadam se da ću to pokazati i na samoj trci. Već 7. avgusta me očekuju kvalifikacije, tj. polufinale, znam da ću startnu liniju deliti sa velikanima svetske atletike, tu su pre svega svetski šampioni, olimpijski šampioni, ali ja verujem u sebe i nadam se da ću pokazati svoje najbolje kvalitete u polufinalu i pokušati da ostvarim svoj cilj, a to je da uđem u finale, a posle je sve moguće”, istakao je Elzan Bibić.

Povezana vest:  OI 2016, Brankica Mihajlović: Posvećene smo najbitnijem

Adriana Vilagoš je mlada nada srpske atletike. Sa samo 20 godina, Adriana je postala vicešampionka Evrope na Evropskom prvenstvu u Rimu u junu ove godine u disciplini bacanje koplja. Ove Olimpijske igre biće njen debi na najvećoj sportskoj sceni.

„Ovo su moje prve Olimpijske igre i da, ima uzbuđenja, ali idem tamo pozitivna i nadam se da ću moći da ostanem fokusirana na sebe, na svoje ciljeve, da pokažem šta znam i da uživam u tom iskustvu.”

Na konferenciji su se prisutnima obratili i treneri Goran Obradović i Đerđi Vilagoš.

„Ambicije nikada nismo skrivali, ni na prethodnim, drugim, trećim, a sada i četvrtim zajedničkim Olimpijskim igrama. Tu smo gde jesmo, i to je najvažnije. Krenuli smo na ovaj put, i svima je jasno koje su naše ambicije i sada, a to je  vrh pobedničkog postolja. Međutim, to ne zavisi samo od nas; i protivnici se pitaju. Videćemo kako će se karte podeliti nakon kvalifikacija,” izjavio je trener Ivane Španović, Goran Obradović.

Povezana vest:  OI 2016, Karakašević zaustavljen u prvom kolu

„Mislim da su učešća na Dijamantskim ligama i Evropskim prvenstvima donela određeno znanje i iskustvo, ali ipak, ovo su prve Olimpijske igre za Adrianu, i mi idemo sa željom da baca što bolje, koliko je u tom momentu spremna. Nadamo se dobrom rezultatu, ali kao što je i Goran rekao, to mnogo zavisi i od protivnika. Trudimo se da idemo, koliko god je to moguće, hrabro, pratimo sve što smo se dogovorile, i nadamo se da ćemo proći u finale,” istakla je trener Đerđi Vilagoš.

Kvalifikacije u skoku u dalj na programu su 6. avgusta, dok su kvalifikacije u bacanju koplja i kvalifikacije na 5000m na programu 7. avgusta.

Foto: Dušan Milenković/ATA Images