Danas su se košarkaši i vaterpolisti Srbije plasirali u četvrtfinale Olimpijskih igara, dok su odbojkaši okončali svoj nastup pobedom nad Kanadom, ali bez šanse za dalji plasman. Biciklista Ognjen Ilić završio je svoje učešće na Igrama u Parizu, zauzevši 64. mesto u drumskoj trci.

Košarkaši Srbije obezbedili su plasman u četvrtfinale Olimpijskih igara pobedom nad Južnim Sudanom sa 96:85 u poslednjem meču grupne faze. Četvrtfinalni meč naše košarkaše očekuje u utorak, 6. avgusta.

Teška utakmica, znali smo da nas čeka ovako nešto. Mnogo su veliki, fizički, još ova pravila koja su drugačija u odnosu na Evroligu, tako da smo znali da će da bude teško. Oni su jako ponosna nacija, sjajno se bore za svoju reprezentaciju. Pobeda im je bila potrebna zbog prolaza dalje. Bili smo mirni, imamo dosta iskusnih igrača, to nam je dosta pomoglo. Dobar test pred četvrtfinale“, izjavio je Marko Gudurić nakon meča.

Vaterpolisti Srbije pobedili su Francusku rezultatom 15:8 u meču četvrtog kola olimpijskog turnira u Parizu, čime su osigurali plasman u četvrtfinale pre završetka grupne faze. Izabranici Uroša Stevanovića osigurali su mesto među osam najboljih timova, bez obzira na ishod poslednjeg kola protiv Mađarske, koje je na programu u ponedeljak, 5. avgusta od 12.00 časova.

“Mi smo odigrali sigurno bolje; vidi se reakcija posle Australije i prve tri četvrtine protiv Španije, i sada ova utakmica. Daleko smo od idealnog, ali je napravljen iskorak napred. Treba da se okrenemo daljem radu i analizi grešaka u našoj igri kako bismo to popravili do idealnog. Imamo meč sa Mađarskom u grupi i moramo se spremiti za četvrtfinale. Utakmica sa Mađarskom odlučuje o trećem mestu u grupi, ali mislim da je to suštinski nebitno. Bitno je da odigramo kako treba, da odigramo bolje nego danas, da popravimo igru i da se spremimo za četvrtfinale. To mesto u grupi ništa ne donosi, jer se u drugoj grupi ne zna raspored i može potpuno da se okrene u odnosu na trenutno stanje. Zato gledamo samo sebe; bitno je da igramo bolje. Popravili smo neke stvari, ali daleko je to od idealnog. Moramo još da podignemo kvalitet igre”, izjavio je selektor Uroš Stevanović.

Povezana vest:  Vučić: Ološ su oni koji vređaju sportiste

Čestitam ekipi na velikoj borbi i na tome što smo uspeli da se dignemo posle ona dva teška poraza. Jako nam je bila bitna ova utakmica, zbog prolaska dalje. Ipak, nismo još uvek na našem vrhunskom nivou, mada je mnogo bolje nego što je bilo. Da smo igrali ovako prethodna tri meča, situacija bi bila dosta drugačija, ali nema šta, idemo dalje. Ovo sve što je bilo zaboravljamo. Prvi cilj je ostvaren, a to je plasman u četvrtfinale, ali to ništa ne menja. Idemo da se borimo protiv Mađarske i pobedimo”, naglasio je kapiten Nikola Jakšić.

Odbojkaši Srbije završili su svoj nastup na Olimpijskim igrama pobedom nad Kanadom rezultatom 3:2 (16:25, 22:25, 26:24, 25:19, 18:16). Meč nije imao rezultatski značaj, jer su naši odbojkaši ranije izgubili šanse za plasman u četvrtfinale. U prvom meču Srbija je poražena od domaćina Francuske rezultatom 2:3, a zatim su izgubili maksimalnim rezultatom od Slovenije.

Povezana vest:  Kasne radovi na izgradnji objekata u Sočiju

Mislim da je utakmica bila izuzetno zabavna za gledaoce. Bilo je trenutaka kada smo se i mi, kao i Kanađani, sjajno zabavljali. Bilo nam je jako važno da ne završimo turnir bez pobede, posebno nakon zaostatka od 0-2. Dali smo sve od sebe i izuzetno mi je drago što smo završili turnir pobedom. Takođe, posebno me raduje što su neki od momaka koji su najavili povlačenje odigrali sjajan meč pun srca i emocija, prenoseći te emocije na sve nas. Iako smo ispali sa Olimpijskih igara, smatram da je pobeda od 3-2 pred prepunom dvoranom protiv ozbiljnog protivnika poput Kanade, koja je ispred nas na svetskoj rang listi, najbolji mogući završetak turnira. Ponosan sam što su momci pokazali karakter u ovom emotivnom trenutku. Svima nam je bilo važno da se igrači koji se opraštaju oproste na ovakav način, i verujem da možemo biti ispunjeni uprkos žalu što nismo nastavili turnir dalje”, istakao je selektor Igor Kolaković.

Naša odluka da završimo reprezentativnu karijeru već dugo važi i ne povlačimo reč. Smatramo da je došlo vreme da mlađi momci preuzmu ovu odgovornost, nastave i unaprede mušku odbojku, te je vrate na nivo iz 2019. godine. Kada nešto radite toliko dugo, postanete vezani za to. Nakon 20 godina u reprezentaciji Srbije, to je postalo deo mene. Smatram da ovu priliku treba gledati kao veliku čast i ogromnu priliku koju nam je pružila zemlja da se borimo za nju. Nikada nam ništa nije bilo teško, bilo je povreda, loše i dobre forme, ali uvek smo davali sve od sebe. Drago mi je što odlazimo uzdignute glave, bez obzira na nešto slabiji plasman”, rekao je Aleksandar Atanasijević posle svog poslednjeg meča u dresu Srbije.

Povezana vest:  Otvaranje Olimpijade možda ubuduće bez vatrometa

Veliki rezultat je doći na Olimpijske igre posle 12 godina. Danas završavam jedno lepo putovanje i jednu lepu reprezentativnu karijeru na najlepši mogući način. Skoro 20 godina sam uživao u svakom danu i svakoj utakmici. Vreme je brzo prošlo i teško mi je da poverujem da je kraj. Međutim, kao što sam rekao, porodica je na prvom mestu. Imam dvoje predivne dece i ženu koja me uvek čeka kod kuće, tako da jedva čekam da budem sa njima. Ova pobeda za kraj je zaista posebna. Mislim da ostavljamo reprezentaciju u dobrim rukama, s obzirom na to da su momci talentovani i da će igrati u dobrim klubovima i napredovati. Njihovo vreme će svakako doći. Uživao sam igrajući s njima i osećam se ponosno. Dali smo sve od sebe da dođemo ovde na Olimpijske igre i verujem da će to svima nama, pa i njima, biti jedno ogromno iskustvo. Srce mi je ispunjeno”, dodao je Marko Podraščanin.

Biciklista Ognjen Ilić završio je drumsku trku na 64. poziciji od ukupno 90 takmičara, sa vremenom 6:39:27.

Kompletan raspored takmičenja možete pronaći ovde.

Foto: Olimpijski komitet Srbije