Vaterpolisti Srbije pobedili su Grčku u četvrfinalu Olimpijskih igara Pariz 2024 i tako osigurali sebi mesto u polufinalu. Kajakašica Milica Novaković izborila je direktan plasman u polufinale discipline k1 500 završivši kvalifikacije na drugom mestu. Dvanaestog takmičarskog dana OI, nastupile su i naše košarkašice, rvači Aleksandar Komarov i Mate Nemeš, atletičari Adriana Vilagoš i Elzan Bibić, kao i tekvondista Lev Korneev.  

U uzbudljivom i neizvesnom meču, naši vaterpolisti savladali su selekciju Grčke u četvrtfinalnoj utakmici rezultatom 12:11 i time obezbedili plasman u polufinale Olimpijskih igara u Parizu. Polufinalna utakmica očekuje ih 9. avgusta, a protivnika će saznati nakon meča između selekcija Australije i SAD.

Samo još jedan korak ka medalji ništa ne znači, važno je da smo pobedili. Mislim da smo nagrađeni za sav trud i rad koji smo imali u prethodnih godinu dana na ova tri velika takmičenja, sada i na četvrtom. Znamo i sami šta donosi četvrtfinale. Mislim da su momci zaslužili pobedu na ovakav način. Ništa nije gotovo, ima još dve utakmice do sna. Nadam se i do jave”, izjavio je selektor Uroš Stevanović.

“Fizički i psihički jako teška utakmica, dostojna četvrtfinala. Da ne ponavljam ko zna koji put, danas je prva utakmica koju smo od prvog do poslednjeg minuta igrali onako kako mi želimo i prema modelu kojem težimo kroz ceo ovaj turnir. Danas smo, ne potpuno, ali u nekoj meri stigli do toga i to nas je dovelo do ovako neizvesne završnice. Na kraju smo mi prelomili ovu utakmicu u našu korist i pobedili smo. Izuzetno sam zadovoljan, ali nema šta, čekamo protivnika za par sati da vidimo ko je sledeći. Sigurno se nećemo ovde zaustaviti, samo treba da se oporavimo, i za dva dana ćemo biti još bolji nego danas, siguran sam”, rekao je Miloš Ćuk.

​​Stvarno smo se skupili i borili od prvog do poslednjeg trenutka. Verovali smo u pobedu i kad smo gubili, nismo posustajali, što je najbitnije, i na kraju nam se to vratilo. Čestitao bih momcima na neverovatnoj borbi i na svemu što su dali u ovoj utakmici. Spremali smo se ceo život za ovo i vratilo nam se. S kim god da se sretnemo sledeće, daćemo dvesta posto da uđemo u finale. Sada imamo dva dana da se odmorimo i spremimo za polufinale”, dodao je Sava Ranđelović.

Povezana vest:  OI 2016, Ruskinjama zlatna medalja u teniskom dublu

Kajakašica Milica Novaković plasirala se u polufinale discipline k1 500 pošto je u svojoj kvalifikacionoj grupi zauzela drugo mesto sa vremenom 1:50.37. Polufinalna trka na programu je u subotu, 10. avgusta od 10.30 časova.

Zadovoljna sam izborenim direktnim plasmanom u polufinale. To nam je bio cilj, da idemo na prva dva mesta. Iako sam zadovoljna današnjim trkom, znam da može to za nijansu bolje. Prve trke su uvek probijanje i zapravo najteže, ali ono glavno nam tek sledi”, rekla je Milica Novaković.

Košarkašice Srbije pretrpele su poraz od selekcije Australije u četvrtfinalnoj utakmici rezultatom 85:67 i time završile svoje učešće na Olimpijskim igrama u Parizu.

Pomešane su emocije jer nismo uspele ono što smo htele. Nije bio naš dan, pretrčale su nas i to je bio najveći problem. Koristile su naše greške u napadu, igrale kontre, a naša odbrana nije funkcionisala. Ne treba zanemariti to što smo uradile – ove devojke su sjajne i u narednim godinama će osvajati medalje. Ovo je bila moja poslednja utakmica, i suze su tu jer ovaj put nema borbe za medalju”, rekla je Tina Krajišnik.

Očigledno danas nije bio naš dan i ispostavilo se da smo baš ovu utakmicu, koja je nokaut, najlošije odigrale. Sigurno je da će nas to boleti neko vreme. Ovo je za mene kraj, nažalost, na ovakav način. Trenutno je toliko bolno, ali mislim da ima mnogo više lepih emocija nego ovakvih loših. Kada ovaj dan prođe i emocije se smire, sećaću se samo onih lepih trenutaka kojih je bilo zaista mnogo. Sve što sam doživela sa ovim devojkama mi je najdraže, i dobro i loše. Sve su to iskustva koja jedna bez drugih ne bi mogla da postoje. Pamtiću sve naše medalje, zajedničke dane i sate provedene na treningu. Stvarno je teško završiti na ovaj način, ali to je sport, okrutan”, rekla je Nevena Jovanović.

Povezana vest:  BELOGLAVI SUP MASKOTA OLIMPIJSKOG TIMA SRBIJE

Neosporno je da su se devojke zaista potrudile da daju svoj maksimum i da smo stigli do ovde zahvaljujući njihovom trudu. Naravno, uvek želiš više, ali u ovom momentu to nije bilo moguće. Iz srca mogu da kažem da sam ponosna na sve devojke, i one koje su bile tu od početka priprema a sada nisu, i na one koje su ostale. Znam koliko smo radile i koliko smo se dale u sve to, ali jednostavno, danas nije bio naš dan. Zagrliću ih, poljubiti i čestitati im na uspehu koji smo postigle na ovim Olimpijskim igrama”, rekla je Saša Čađo.

Nažalost, danas nismo imali apsolutno nikakve šanse protiv Australije. Kao trener, žao mi je što nismo igrale sve vreme kao u četvrtoj četvrtini. Ova ekipa je sastavljena od dobrih devojaka; ovo je jedan dobar i zdrav tim. Ono što ja garantujem je da su ove devojke primer kako treba da izgleda jedna sportska ekipa, kako treba da se druže i žive u grupi, što je izuzetno važno. To je razlog što sam ostala kada je prethodna generacija odlazila, jer su me ove devojke ubedile svojim radom, ponašanjem i kulturom da treba da ostanem tu uz njih. One kao grupa zaslužuju pažnju i zaslužuju da se napravi ozbiljan plan za budućnost. Ženska košarka, zbog svega što je rađeno svih ovih godina unazad, zaslužuje pažnju i poštovanje. Zbog ovih devojaka moramo da se saberemo i organizujemo domaću ligu kako reprezentacija ne bi trpela. Kada se to desi, mislim da možemo da se nadamo ponovo medaljama. U ovoj grupi postoji nešto što je danas retko i Olimpijske igre su nas tome naučile. ​​Mislim da nemamo čega da se sramotimo i stidimo. Naprotiv, naše devojke zaslužuju svu pažnju kao ličnosti, kao stvarno prave i iskrene Srpkinje. Dajte da im pružimo još jednu šansu da osvajaju. Dokazale su da mogu”, izjavila je selektorka Marina Maljković.

Povezana vest:  OI 2016, Košarkašice Srbije porazom počele Olimpijske igre

Rvač Aleksandar Komarov nije uspeo da se plasira u polufinale Olimpijskih igara u kategoriji do 87 kilograma grčko-rimskim stilom. U četvrtfinalu je poražen od Mađara Davida Lošoncija rezultatom 2:2, pošto je Lošonci osvojio poslednji poen. Pre toga, u osmini finala, Komarov je pobedio Amerikanca Pejtona Džekobsona sa 10:0.

Mate Nemeš nije uspeo da se plasira u četvrtfinale u kategoriji do 67 kilograma grčko-rimskim stilom. U osmini finala, Nemeš je poražen od Ukrajinca Parviza Nasibova rezultatom 3:2.

Atletičarka Adriana Vilagoš završila je svoj nastup na Olimpijskim igrama u Parizu nakon što je u kvalifikacijama zauzela 13. poziciju, jednu ispod one koja vodi u finale. Najbolji hitac, od 60,49 metara, ostvarila je u prvoj seriji, dok je norma za ulazak u finale bila 62 metra.

Nisam mogla da bacim kako sam zamislila, jednostavno nisam se tehnički sastavila i pokazala ono što znam. Naravno, ostaje žal, jer sam se osećala baš spremno za ovo takmičenje. Probaću da naučim iz ovoga i da sa više znanja i samopouzdanja idem na naredna takmičenja. Sada ću se malo odmoriti, pa nastavljam još jače”, izjavila je Adriana Vilagoš.

Atletičar Elzan Bibić nije uspeo da se plasira u finale Olimpijskih igara u trci na 5000 metara. Završio je na 32. mestu u ukupnom plasmanu sa vremenom 14:14.46.

Tekvondista Lev Korneev u prvoj borbi kategorije do 58 kilograma savladao je Bokara Diopa iz Senegala sa 2:0. Ipak, u osmini finala Korneev je izgubio od Tunižanina Mohameda Halila Džendubija u dve runde sa 0:2 (3:5, 3:9). Time je završio svoje učešće na Olimpijskim igrama u Parizu, ostavši bez plasmana u četvrtfinale.

Foto: Ivica Veselinov/Olimpijski komitet Srbije