Košarkaši Srbije plasirali su se u polufinale Olimpijskih igara u Parizu nakon pobede protiv Australije. Plasman u polufinale izborili su i muški i ženski kajakaški četverac, kao i muški dvosedi. Danas su nastupile i atletičarke Ivana Španović i Milica Gardašević, kao i rvač Mihail Kadžaja. Večeras od 21.00 čas naše odbojkašice očekuje četvrfinalna utakmica protiv selekcije Italije. 

Košarkaši Srbije izborili su plasman u polufinale Olimpijskih igara pobedom protiv Australije rezultatom 95:90 posle produžetka. U borbi za finale 8. avgusta, Srbija će se sastati sa pobednikom duela između Brazila i SAD.

To je utakmica, takva su četvrtfinala, to su te eliminacione utakmice u kojima ako misliš da je sve gotovo u prvom poluvremenu nisi baš u prilici da pobediš, ali sva sreća da praktično svi imamo nekakvo takvo iskustvo, pa smo izvukli dodatnu energiju i odgovorili na pravi način. Možda smo mogli da dobijemo i bez produžetaka, ali meni je ovako čak i slađe. Gledaćemo Amerikance verovatno u hotelu, ja razmišljam da ko god dođe ti moraš da igraš protiv najboljih ako želiš najbolje, ko god bude došao trudićemo se da budemo najbolja verzija nas„, izjavio je Vasilije Micić.

Oni su pogodili neke neverovatne šuteve. Mi smo bili, ne mogu da kažem opušteniji, ali košarka je jednostavno igra momentuma. Oni su preuzeli ritam i momentum, igrali su dobru i agresivnu odbranu, pritiskali su nas sa svih strana, i nismo znali gde udaramo, pogotovo u prvoj četvrtini. Malo smo se pogubili, ali to pokazuje karakter ekipe kad se vrati s tom razlikom. Sledeća utakmica je za dva dana, moramo što bolje da se spremimo i oporavimo za potencijalnog sledećeg protivnika, Ameriku. Ove utakmice se dobijaju timski, a četvrtfinala su najteža jer se tu ispada iz borbe za medalju i ranije se odlazi kući, pogotovo na Olimpijskim igrama. Pritisak je prisutan i sigurno je uticao i na nas i na njih. Najvažnije je da smo pobedili”, rekao je Bogdan Bogdanović.

Povezana vest:  OI 2016, Bojana Živković: Nadamo se pobedi protiv Holandije

Počeli smo pod velikim pritiskom, jer je utakmica četvrtfinala teška iz mentalnog i psihološkog aspekta. Iako većina misli da je važno da budeš opušten, ja kažem da nije pitanje opuštenosti, nego donošenja odluka u napadu sa samopouzdanjem. Nama se prvi put desilo da smo bili pod ovim mentalnim i psihološkim pritiskom, i zbog značaja utakmice noge su nam otkazale. Nismo stigli ni da napravimo faul, ne samo zbog toga što su oni fantastični, već je samopouzdanje potrebno i za odbranu, u čemu smo totalno podbacili. Počeli smo da gledamo jedan u drugog, a oni su to iskoristili. Videli ste kako su napali naše spoljne igrače na granici faula, i nismo mogli da pronađemo rešenje za njihovu agresivnu odbranu. Oni su dizali svoje samopouzdanje, a mi smo se pretvorili u pratioce igre na terenu. Srećom, u košarci postoje dva poluvremena, pa smo mogli da se presaberemo i vidimo šta treba da uradimo. Pokazali smo ponos i karakter. Da nismo promenili odbranu i da naši momci nisu pokazali dodatnu želju za pobedom, kao i karakter i ponos, izgubili bismo utakmicu”, izjavio je selektor Svetislav Pešić.

Muški kajakaški četverac u sastavu Anđelo Džombeta, Vladimir Torubarov, Marko Novaković i Marko Dragosavljević izveslao je sjajnu trku u kvalifikacijama, osvojivši prvo mesto sa vremenom 1:20.99, što je u tom trenutku, pre nego što je završena druga kvalifikaciona trka, bilo najbrže olimpijsko vreme ikada zabeleženo. Time su se direktno plasirali u polufinale koje će se održati u četvrtak, 8. avgusta.

Smatram da smo ovu prvu trku odradili odlično. Bilo je važno da izveslamo bez grešaka, jer sada, nakon iscrpljujućeg pripremnog perioda, konačno osećamo svežinu. Ključno je bilo da, u tom naletu energije i želje, zadržimo kontrolu kako ne bismo preterali. Mislim da smo upravo to i postigli. Naš cilj je bio da se plasiramo među prva dva tima kako bismo sačuvali snagu za naredne trke. Iako su nam trke dvoseda takođe važne, četverac je naš prioritet. Spremni smo da damo sve od sebe u daljem takmičenju„, naglasio je Marko Novaković.

Povezana vest:  OI 2012, Divac: Na pravom putu

Nakon sjajno otvorenog takmičenja u četvercu, naši kajakaši nastupili su i u dvosedima. Pošto kroz kvalifikacije nisu uspeli da izbore plasman u polufinale, u popodnevnim časovima takmičili su se u četvrtfinalnoj trci. U četvrtfinalu, posada koju čine Marko Novaković i Marko Dragosavljević bila je druga, dok je posada Anđelo Džombeta i Vladimir Torubarov zauzela četvrto mesto, čime su obezbedili plasman u polufinale koje je na programu 9. avgusta.

Ženski kajakaški četverac u sastavu Milica Novaković, Marija Dostanić, Anastazija Bajuk i Dunja Stanojev nije uspeo da izbori direktan plasman u finale, zauzevši peto mesto u kvalifikacionoj trci sa vremenom 1:36.4. Ipak, drugu šansu za plasman u finale imaće kroz polufinalnu trku koja je na programu 8. avgusta.

Naravno da nismo zadovoljne ovom trkom jer nismo prikazale ono što znamo da možemo. Da smo veslale onako kako zaista umemo, čak i sa istim plasmanom, bile bismo zadovoljne. Međutim, znamo da ovo nije bila naša najbolja trka. Sada je važno da to zaboravimo i idemo dalje. U četvrtak nas čeka polufinale, a potom se nadamo i finalu, gde ćemo se boriti za mnogo više. Potrebno je da se ovaj prvi gorak utisak slegne, ali verujemo da ćemo popraviti greške i u sledećoj trci prikazati ono što zaista možemo„, istakla je Marija Dostanić.

Atletičarke Ivana Španović i Milica Gardašević nisu uspele da izbore finale discipline skok udalj, čime su završile svoje učešće na Olimpijskim igrama u Parizu. Ivana Španović skokom od 6.51m zauzela je 16. mesto u kvalifikacijama, dok je Milica Gardašević skokom od 6.48m zauzela 18. mesto u ukupnom plasmanu.

Posle onoga što sam postigla u Budimpešti prošle godine na Svetskom prvenstvu, želja mi je bila da se pojavim na Olimpijskim igrama, uprkos rupturi Ahilove tetive. Cele prošle godine sam skakala sa tom rupturom, što je uzelo maha, i ove godine apsolutno nisam stigla da se oporavim. Rekla sam da ću, i po cenu da mi se raspadne Ahilova tetiva i da me iznose odavde, pokušati da se takmičim. Prvenstveno sam zahvalna svom timu što su me podržali u toj ludosti, jer sam želela da nastupim na svojim poslednjim Olimpijskim igrama i završim atletsku karijeru u Parizu”, izjavila je Ivana Španović.

Povezana vest:  Budimpešta odustaje od kandidature za domaćina OI

Moje telo vrišti za odmorom, a za dalje ćemo videti. Zamišljala sam svoj kraj karijere malo drugačije, ali pristupala sam sa tim da je moglo i ovo da se desi, kao ii da osvojim medalju. U krajnjem zbiru, osećaj je i dalje prelep jer ovde pripadam. Sebi sam obećala da ću, šta god se desi, napustiti borilište sa osmehom i sa nekom radošću koju osećam tokom cele svoje karijere. Uprkos svemu ja sam i dalje ponosna što sam ovde i ne bih ništa promenila jer jedino sa čim se ne bih pomirila je činjenica da nisam pokušala”, dodala je Ivana.

Čast mi je što sam nastupala na Olimpijskim igrama predstavljajući Srbiju. Nisam oduševljena što nisam ušla u finale, pogotovo jer smatram da je bilo, uslovno rečeno, jeftino rezultatski. Imala sam dva prestupa i mislim da bi barem jedan od ta dva, da je bio ispravan, bio dovoljan za finale. Međutim, to je skok udalj i to sam izabrala, tako da smo tu gde smo. U svakom slučaju, na kraju dana, nastup na Olimpijskim igrama je nešto čime ću morati da se zadovoljim. Što se tiče budućnosti, gledam ka Los Anđelesu”, rekla je Milica Gardašević.

Rvač Mihail Kadžaja nije uspeo da se plasira u čevtrtfinale Olimpijskih igara u kategoriji do 97 kg grčko-rimskim stilom. U osmini finala, Kadžaja je izgubio od egipatskog takmičara Mohameda Gabra rezultatom 1:6, čime je završio svoj nastup na Igrama u Parizu.

Foto: Ivica Veselinov/Olimpijski komitet Srbije