Košarkaši Srbije osvojili su bronzanu medalju na Olimpijskim igrama u Parizu pobedivši Nemačku rezultatom 93:83 u utakmici za treće mesto. Naši košarkaši su tako doneli Srbiji četvrto odličje na OI Pariz 2024.

Košarkaši Srbije ispisali su novu stranicu sportske istorije osvojivši bronzanu medalju na Olimpijskim igrama u Parizu. U borbi za treće mesto, naši košarkaši sjajno su odigrali i savladali Nemačku rezultatom 93:83. Nikola Jokić je na ovoj utakmici postigao tripl-dabl (19 poena, 12 skokova, 11 asistencija) i tako ušao u istoriju Olimpijskih igara kao tek četvrti igrač kome je to pošlo za rukom.

Prvo bih želeo da se zahvalim svim navijačima koji su nas podržavali tokom ovog turnira, našim porodicama i celoj ekipi. Ponosan sam na svakog od nas, jer je ogroman uspeh osvojiti bronzanu medalju na Olimpijskim igrama. Naravno, ima malo tuge zbog utakmice sa Amerikom, ali ne možemo se vraćati unazad. Možemo samo biti ponosni na ono što smo postigli. Bilo Moje iskustvo je da je mnogo teže osvojiti bronzanu medalju nego srebrnu. Iskreno, ponosan sam na način na koji smo se borili tokom celog turnira, ne samo u ovoj utakmici. Čak i u porazima, teško je reći da rezultati uvek oslikavaju stvarnu sliku našeg rada i načina na koji se takmičimo, ali mislim da smo izgradili karakter i pobedničku kulturu, i srećan sam i ponosan što smo ovako završili”, rekao je Bogdan Bogdanović.

Povezana vest:  4. OLIMPIJSKE IGRE 1908, Maraton duži zbog kraljevske porodice

Smatram da je ovo moje najveće dostignuće u karijeri do sada. Nikome od nas nije bilo lako, ali svako od nas je individualno prošao svojih 48 sati i pronašao dodatnu motivaciju za današnju utakmicu. Ovo je bila izuzetna prilika da se takmičimo i izborimo najveće odličje za našu zemlju u ovom trenutku, i mislim da smo u svemu tome pronašli dodatnu snagu. Protiv izuzetno dobre ekipe kao što je ova danas, odigrali smo, po mom mišljenju, našu najbolju utakmicu posle one protiv Amerike. Nemamo osećaj gorčine nakon utakmice sa Amerikom, samo žal jer smo pružili naš najbolji meč protiv njih do sada, od svih ekipa. Podrška iz Srbije i van nje mnogo nam znači – kao i svi drugi ljudi, crpimo energiju iz naroda, i to je uticalo na našu današnju igru i povratak. Imamo sjajan tim, i jedino što bih voleo jeste da ostanemo na okupu, zdravi, i da se držimo zajedno. Verujem da će zlato doći”, rekao je Vasilije Micić.

Povezana vest:  Osuđen prodavac lažnih karata za OI

Želim da zahvalim medicinskom timu, doktorima i celom stručnom štabu na izuzetnoj pripremi za ovu utakmicu. Oni su nas sjajno oporavili i stvarno smo danas leteli na terenu. Imao sam osećaj da smo igrali fantastično od početka do kraja, svih 40 minuta, pritiskajući njihove najbolje igrače. Na kraju, pobeda sa dvocifrenom razlikom je kruna ove prelepe priče. Mogla je biti zlatna, ali za nas i ova bronza sija kao zlato. Mnogo sam srećan, sve vas volim”, rekao je Aleksa Avramović.

Rekao sam ovo i pre početka turnira: ovo je jedan od najkonkurentnijih turnira svih vremena, sa najvišim kvalitetom. Veoma smo srećni što smo imali priliku da se takmičimo i osvojimo medalju. Od početka do kraja utakmice kontrolisali smo igru i odigrali čvrsto. Bilo nam je važno da izgradimo samopouzdanje, imali smo dobru organizaciju, a stručni štab je odradio odličan posao. Na kraju izgleda lako, ali to nije slučaj. Ponosan sam na naš tim„, izjavio je selektor Svetislav Pešić.

Kajakašica Milica Novaković je u polufinalu discipline K1 500m na Olimpijskim igrama u Parizu zauzela treće mesto sa vremenom 1:50.41, osiguravši tako plasman u B finale. U trci finala B, Milica je kroz cilj prošla prva sa vremenom 1:51.55, što joj je donelo deveto mesto u ukupnom plasmanu.

Povezana vest:  „SLIKAJ SE SA SREĆKOM“ I DRUŽI SE SA OLIMPIJCIMA SRBIJE PO NJIHOVOM POVRATKU SA OLIMPIJSKIH IGARA

Rvač Hetik Cabolov nije uspeo da osvoji bronzanu medalju u kategoriji do 74 kilograma slobodnim stilom. On je poražen u borbi za treće mesto od Amerikanca Kajla Daglasa Dejka. Cabolov je dobio priliku da se bori za medalju kroz repasaž, pošto je Japanac Daiči Taketani, koji je njega savladao u čevtrtfinalu, uspeo da dođe do finala. U repasažu je trebao da se sastane sa Kubancem Garzonom Kabaljerom, koji je meč predao zbog povrede.

„Posle onog čelendža, ceo tok borbe se promenio, kao da se Amerikanac naljutio. Očigledno je da nismo smeli da dozvolimo ta dva dolaska na leđa u poslednjih 30 sekundi, što je na kraju preokrenulo ishod borbe u njegovu korist. Pripremili smo se veoma dobro i do tog trenutka je sve bilo savršeno, ali očigledno je da je publika imala veliki uticaj. Protivnik je dobio dodatnu snagu zbog njihove podrške, i tu smo bili nadjačani“, izjavio je trener Božidar Baltić.

Foto:  Ivica Veselinov/Olimpijski komitet Srbije