Kada se pokrene tema uređenja prostora, prvo pomislimo na dnevnu ili spavaću sobu, zatim dečju i radnu, na kuhinju pa čak i na kupatilo, ostavu i terasu – i tek onda se setimo predsoblja. Na predsoblje često gledamo kao na prostor koji je tu samo da poveže prostorije koje svakodnevno koristimo. Međutim, predsoblje je to i mnogo više.

Budući da je poveznica između svih prostorija u našem domu, u predsoblju provodimo mnogo više vremena nego što smo svesni. Zatim, upravo će predsoblje “poželeti dobrodošlicu” gostima, ali i ukućanima svakodnevno. Predsoblje je i idealan prostor za skladištenje garderobe, alata i pribora, posebno ako živite u stanu i nemate na raspolaganju garažu ili šupu. Predsoblje nudi toliko opcija i mogućnosti. Na nama je da ih iskoristimo na pravi način i da mu posvetimo posebnu pažnju kada renoviramo kuću i uređujemo svoj dom.

Nameštaj u predsoblju

Čiviluk za odlaganje odeće, cipelar i ogledalo se praktično podrazumevaju. Naravno, boja, stil i dimenzije zavise od vašeg ukusa, ali i prostora kojim raspolažete. Ukoliko postoji opcija, najbolje bi bilo u predsoblje smestiti dva cipelarnika: manji otvoreni cipelarnik s klupom za sedenje, za odlaganje obuće koja se svakodnevno koristi i zatvoreni cipelarnik, za obuću koja se ređe obuva ili kojoj nije sezona.

Uz čiviluk je poželjno postaviti i garderober za odlaganje odeće. Ako želite da uštedite prostor, čiviluke postavite diretkno na zidove. Za uska predsoblja, najbolje rešenje su komadi nameštaja izrađeni po meri, jer se na ovaj način može iskoristiti sav raspoloživi prostor. Druga opcija su klizni plakari, takođe od poda do plafona, koji neće zauzimati previše mesta, a osiguravaju dosta prostora za odlaganje.

Povezana vest:  UNICEF Direct Debit usluga - odlučite sada, donirajte redovno

Veliko ogledalo će vizuelno proširiti prostor, a i daće vam priliku da se ogledate “od glave do pete” pre nego što napustite svoj dom. Lični pečat će dati specifičan ram ogledala. Ujedno je u pitanju i idealan izazov za sve ljubitelje DIY projekata. Primera radi, dotrajali ram koji skuplja prašinu na tavanu može biti idealno rešenje za obično ogledalo kojem nedostaje šarma.

Osvetljenje predsoblja

U predsobljima uglavnom uopšte nema izvora prirodne svetlosti. Zbog toga, ova prostorija neretko deluje mračno, hladno i pomalo zastrašujuće. To, ujedno, znači da je u predsobljima veštačka rasveta neophodna tokom celog dana. Za mala i uska predsoblja i ona s niskim plafonima, rešenje su plafonjere. Dodatno osvetljenje mogu pružiti ugradne svetiljke na zidovima ili linijski postavljene svetiljke. Lusteri u vidu visilica se preporučuju isključivo za veća predsoblja, s vrlo visokim plafonima (minimum 2.55 cm).

Ukoliko vam predsoblje i dalje deluje mračno, na komodu možete staviti stonu lampu. Stona lampa će delovati i kao dekorativni element, ali će joj glavna funkcija biti osvetljenje prostora. Ako se u predsoblju nalazi stepenište, predlog je da primenite podno osvetljenje ili spot svetiljke uz soklu zida. Poput stone lampe, prostor će na ovaj način dobiti i dodatnu dekoraciju. Ako postoji prozor iznad ulaznih vrata ili je reč o predsoblju na spratu koje dobija više prirodne svetlosti, ovu svetlost maksimalno iskoristite. Savet je da potpuno izbegavate zavese.

Povezana vest:  Nova devojka Mika Džegera je 27-godišnja balerina Melani Hemrik

Zidovi i pod u predsoblju

Izbor često pada na belu boju zidova u predsoblju. Međutim, potpuno belo predsoblje ume da deluje hladno i gotovo sterilno. Ipak, ne bi trebalo preterivati ni s bojama, posebno kada je reč o manjim predsobljima. Zidovi svetlih boja će učiniti da prostor deluje svetlije i prozračnije. Ako želite da postignete efekat veće dubine prostora, zid naspram ulaznih vrata bi trebalo okrečiti u boju za nijansu tamniju od drugih zidova.

Ako ste ljubitelj jarkih boja, predlažemo da se ograničite na samo jedan zid. Ukoliko je predsoblje dugačko i usko, horizontalne pruge na zidovima će ga vizuelno proširiti. Za “akcentovan” zid možete izabrati i tapete željenog dizajna.

Kada su podovi u pitanju, pločice su najzahvalnije i najpraktičnije. U predsoblje ulazimo obuveni, pa podove često moramo i brisati, a pločice će se tu najbolje pokazati. Laminat ili parket u predsoblju bi trebalo prekriti stazicom. Podove ćete na ovaj način zaštiti, prostirku ili stazu ćete oprati kada za to dođe vreme, a šaru ili dezen možete lako menjati.

Povezana vest:  DONCAFÉ ŠOLJICE ZA SREĆNIJE DETINJSTVO

Pročitajte i: Trendovi u dizajnu kancelarija – kako da uredite svoj radni prostor.

Dekor u predsoblju

Predsoblje bi, pre svega, trebalo da bude praktično. Međutim, odgovarajući dekor će nam dozvoliti da i ovoj prostoriji damo lični pečat i povežemo je u jednu celinu s ostalim prostorijama u našem domu. To posebno važi za moderne “open concept” stanove, kod kojih se predsoblje jasno može videti iz kuhinje, trpezarije ili dnevne sobe.

Dekorativni element mogu biti vaze s cvećem, ikebane, ukrasne činije. Na zidovima se mogu naći slike ili ogledala. Ako imate prostora, predsoblje može biti idealan prostor za izlaganje pojedinih suvenira. Ukoliko nikad ne znate gde su vam ključevi, jednu ukrasnu činiju možete koristiti upravo za odlaganje. Istu svrhu mogu imati i posebni zidni magneti za ključeve.

Pogledajte svoje predsoblje. Ako vam deluje beživotno i mračno, brzo i lako situaciju možete promeniti. Ideje i inspiraciju za uređenje uvek možete potražiti onlajn ili u lokalnim salonima nameštaja. Imajte na umu da vas upravo predsbolje svakodnevno dočekuje i ispraća i da, ako ništa drugo, bar zato zaslužuje malo dodatne pažnje.