Sinoć je, nakon rekonstrukcije, zvanično otvorena Plava dvorana Sava Centra, a samo nekoliko dana nakon svečanog otvaranja – 16. septembra, Beograd će imati priliku da ugosti jednog od najvećih svetskih tenora ikada – Hosea Karerasa u okviru Classico festivala.

Kareras će posle više od 15 godina domaćoj publici pružiti priliku da uživa u njegovim nezaboravnim izvedbama najpoznatijih dela klasične muzike, dok će ga na sceni pratiti Orkestar Opere Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, pod dirigentskom palicom Davida Gimeneza.

Povezana vest:  Šetnje kroz nasleđe: Muzej zeca u Petrovaradinu ponovo otvara vrata

Srpski sopran, Dušica Bijelić, najavljena je kao specijalni gost, a ulaznice za koncert mogu se nabaviti besplatne aplikacije eFinity, na sajtu efinity.rs, na blagajnama Beogradske arene i Doma omladine Beograda (DOB), u Tržnom centru Rajićeva (I sprat) i na više od 1.000 Mojkiosk objekata širom Srbije.

Poznat širom sveta po svojoj vrhunskoj vokalnoj tehnici, snažnom izražaju emocija i jedinstvenoj interpretaciji, Kareras se smatra jednim od najvažnijih promotera klasične muzike. Još od svojih početaka 70-ih godina prošlog veka stekao je globalnu slavu, a posebno se istakao na istorijskom koncertu „Tri tenora“ 1990. godine u Rimu, tokom otvaranja Svetskog prvenstva u fudbalu, gde je pevao zajedno sa Plasidom Domingom i Lučanom Pavarotijem. Ovaj nastup označio je izlazak klasične muzike izvan granica koncertnih sala, a snimak ovog performansa postao je najprodavaniji u istoriji klasične muzike, sa tiražom od više desetina miliona primeraka širom sveta.

Povezana vest:  Borina nedelja u jednom izdanju

Tokom svoje impresivne karijere, koja traje preko pet i po decenija, Carreras je snimio više od 50 kompletnih opera i 40 klasičnih i popularnih recitala. Sarađivao je s najistaknutijim operskim dirigentima, a nosilac je i mnogobrojnih prestižnih muzičkih priznanja, uključujući doživotno počasno članstvo u Bečkoj državnoj operi i Londonskoj kraljevskoj muzičkoj akademiji.

Karerasov nastup 16. septembra u Sava Centru, kao i koncert Royal Philharmonic Orchestra 12. oktobra na istom mestu, deo su Classico festivala, za čiju je organizaciju zadužen Skymusic.

Povezana vest:  Aleksandar Josipović u UŠĆE SC promovisao knjigu "Tajni govor tela"