U sredu, 11. septembra, otvorena je prva samostalna izložba umetnice Jelene Bulajić u Salonu Muzeja savremene umetnosti. Izložba obuhvata seriju radova pod nazivom After Sugimoto, koja je rezultat dugotrajnog istraživanja i prakse Jelene Bulajić, u kojoj koristi dela drugih umetnika kao polazište za svoje slike.

Kristina Armuš, kustoskinja izložbe, povodom otvaranja je rekla: „Veliko nam je zadovoljstvo da smo ove godine uspeli da javnosti predstavimo Jelenu Bulajić, jednu od najuspešnijih i najtalentovanijih umetnica mlađe generacije. Salon Muzeja savremene umetnosti je ove godine fokus stavio na prezentaciji različitih umetnika, različitih pristupa, praksi i medija, ujedno aktivno transformišući galerijski prostor. Ono što nam je posebno važno je da primećujemo da je publika izuzetno zadovoljna dinamikom i da joj prija upoznavanje sa umetnicima mlađe generacije“.

O saradnji sa umetnicom Jelenom Bulajić, Kristina Armuš je dodala: „Rad sa Jelenom je bio na sjajnom nivou, ona nije toliko često izlagala u Beogradu a u Muzeju savremene umetnosti je ovo prvi put i drago mi je da će publika imati prilike da vidi novu seriju radova koja je upravo bila izlagana u Madridu i odmah zatim kod nas, što je velika čast.
Tokom trajanja izložbe imaćemo javna vođenja na srpskom, engleskom i ruskom o čemu ćemo blagovremeno obavestiti publiku, tako će moći bliže i opširnije da se upozna sa Jelenom Bulajić i njenim radom“.

Povezana vest:  Predstavljanje priče Lukaš Koeljo napisane u Beogradu

Serija slika pod nazivom After Sugimoto se nadovezuje na fotografije japanskog fotografa Hirošija Sugimota, diorame koje prikazuju scene iz muzeja prirodne istorije, preparirane životinje postavljene ispred veštački oslikanih pozadina – izmišljenih pejzaža, trave, snega… Ovi fiktivni narativi, pretvoreni u negativni prikaz, postali su inspiracija za novu seriju radova Jelene Bulajić, koja se kroz sopstveni umetnički jezik bavi stvaranjem novih fikcija koje u određenom trenutku prerastaju u stvarne, opipljive procese.

Umetnica Jelena Bulajić je o inspiraciji za ovu seriju radova rekla: „Volim i pratim rad Hirošija Sugimota već dugo. Na njegove fotografije sam naišla po muzejskim izlozbama u SAD-u i Londonu, još dok sam bila student. Ovu seriju radova sam otkrila tek pre par godina sasvim slučajno, i odmah me je privuklo to što sam se osećala prevarenom, jer sam isprva pomislila da su u pitanju fotografije živih životinja“.

Bulajić je tokom rada na ovoj seriji slike izlagala ekstremnim uslovima — jakom prirodnom svetlu, toploti, snegu i različitim klimatskim situacijama — čime dodatno naglašava prirodu kao ključni element u formiranju i transformaciji njenih dela, ukazujući na njenu ulogu kao svedoka prolaznosti, promene i nepredvidljivosti umetničkog procesa.

Povezana vest:  Izvođači Cirque Éloize na ulicama Beograda

Na izložbi je predstavljena i serija radova White on Black – reč je o monohromatskim slikama koje proizlaze iz pažljivih studija taktilnosti i površinskih efekata. Jelena Bulajić se, više od samih tema svojih radova, fokusira na stvarne teksture materijala koji služe kao polazišta za njeno istraživanje — njihove pukotine, linije, nepravilnosti, glatkoću ili hrapavost — koje ona dovodi u dinamičan i produktivan dijalog sa materijalnošću slikarstva. Naslov serije, Belo na crnom, preokreće poznatu izreku koja obično označava jasnoću i nedvosmislenost, ali u ovom slučaju, kroz radove Jelene Bulajić, podstiče na razmišljanje o „fikciji fikcije“.

Ove optičke iluzije, u kojima Bulajić „stvara“ boju pažljivim nanošenjem desetina slojeva crne i bele na prozirnom pleksiglasu, sa završnim slojem sjajnog laka, istovremeno upijaju i reflektuju svoju okolinu, stvarajući vizualne i prostorne paradokse, poigravajući se sa prisustvom figurativnog u apstraktnom.

Jelena Bulajić je publici poznata po svojim monumentalnim realističnim portretima, koji su već prepoznatljivi na umetničkoj sceni Evrope. Slike koje će posetioci moći da vide u Salonu MSU Bulajić je ove godine izlagala u Madridu.

Na izložbi u Salonu Muzeja savremene umetnosti, umetnica se predstavlja sa novim pristupom, formatima i temama. Ovoga puta, istražuje granice između fikcije i stvarnosti, bavi se pitanjem slojevitosti boje i percepcije.

Povezana vest:  Premijera predstave Noć bogova

Izložba je otvorena do 18. novembra 2024. godine.

Jelena Bulajić rođena je 1990. godine u Vrbasu. Osnovne akademske studije završila je 2012. godine na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, a 2013. master studije na City & Guilds of London Art School u Londonu.

Dobitnica je nekoliko nagrada, među kojima su: GAM MA Fine Art Prize, City & Guilds of London Art School, London (2013); I nagrada – Niš Art Fondacija, Niš (2013); Elizabeth Greenshields Foundation Grant, Montreal (2012); Godišnja nagrada Departmana likovnih umetnosti za najuspešniji umetnički rad iz umetničke discipline Slikanje, Akademija umetnosti, Novi Sad (2012); Velika diploma za crtež, INTERBIFEP XIV, Tuzla (2011); Nagrada za crtež-studiju iz fonda „Milivoj Nikolajević“, Akademija umetnosti, Novi Sad (2009).

Njeni radovi deo su stalne kolekcije Saatchi galerije i Srpske akademije nauka i umetnosti. Neke od skorijih samostalnih izložbi njenih radova su izložba u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine, Novi Sad (2019), izložba u galeriji carlier | gebauer, Berlin (2020) i izložba u Albion Barn, Oksford (2023). Živi i radi u Beogradu.

Foto: Bojana Janjić